Україна відмовиться від долара: коли відбудеться перехід на євро

Україна розраховує перейти з долара США на євро. Європейська валюта стане основною і до неї буде прив’язаний офіційний курс, повідомив Нацбанк.

Поки що, перехід на європейську валюту всередині країни, розглядається лише як віддалена перспектива.

«Найближчі 10 років це взагалі не обговорюється, тому що нам потрібна незалежна політика, включаючи Національний банк і Мінфін, щоб ми мали змогу бути більш вільнішими у наших рішеннях та заохочувальних програмах, особливо у післявоєнний період”, – прокоментував фінансовий аналітик Андрій Шевчишин.

Також він зазначив, що причини очевидні – європейська орієнтація та необхідність інтеграції в ЄС.

Пропозиція переходу на євро виникла давно, і про цю можливість говорили ще до початку повномасштабної війни. Річ у тому, що операції в цій валюті в Україні значно зросли. Таким чином, в процесі євроінтеграція це буде необхідним та логічним кроком.

За словами економіста, ексчлена Ради НБУ Віталія Шапрана, теоретично євро в Україні має стати більш популярною валютою. Тож економіст спрогнозував, скільки часу знадобиться на заміну.

“Час цього переходу залежатиме від деяких процесів. Особливо важливим фактором буде інтенсивність участі ЄС у відбудові України. Усі ці процеси є довгостроковими й точно триватимуть роки”, – зазначив експерт.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.