Мобілізація в Україні: в ухилянтів заберуть водійські права та штрафуватимуть на 20 400 гривень

Мобілізація в Україні триває. У Верховній Раді розглядають законопроєкт No10449, у якому ухилянтам планують заборонити керувати автомобільним транспортом.

Адвокат Роман Кичко пояснив, як саме відбуватиметься процедура заборони в керуванні транспортним засобом для чоловіків, які відмовляться прийти в ТЦК за повісткою у разі ухвалення законопроекту.

Слід зауважити, що представники ТЦК та СП не зможуть самостійно приймати рішення, щодо обмеження чоловікам в керуванні автомобільним транспортом. Це право має лише суд.

Адвокат зазначив, що в працівників ТЦК буде певний алгоритм дій, яких потрібно буде дотримуватися. Таким чином, у разі невиконання військовозобов’язаним чи резервістом своїх обов’язків під час мобілізації, ТЦК та СП звертаються до Національної поліції для адміністративного затримання чоловіка.

У разі, якщо Національна поліція не змогла реалізувати даний запит протягом 15 днів, то ТЦК та СП оформляють призовнику/резервісту вимогу (форму вимоги має встановити Міноборони). Від цього часу військовозобов’язаний чи резервіст матиме 10 днів, щоб виконати дану вимогу, а саме – звернутися до ТЦК та СП. Якщо він і надалі буде ігнорувати свої обов’язки, то ТЦК має право звернутися до суду.

Суд призначить засідання, на яке запросять військовозобов’язаного. Справа розглядатиметься за Кодексом про адміністративні правопорушення. Рішення буде прийнято протягом 15 днів з моменту відкриття провадження, тому послугами адвоката потрібно скористатися невідкладно.

Рішення суду буде передано правоохоронним органам, які зможуть його виконати та обмежити чоловіка у праві керування транспортним засобом.

За словами Кичка, водійські права забирати не будуть. У разі зупинки транспортного засобу поліція перевіряє, чи має особа право керувати автомобілем. Це правопорушення тягне за собою позбавлення права керування транспортним засобом на строк від 3 до 6 місяців. Якщо ви повторно порушите і знову сядете за кермо, може бути накладено штраф у розмірі 20 400 гривень. За третє таке ж порушення передбачено штраф у розмірі 40800 грн з позбавленням права керування автомобілем на строк від 5 до 7 років.

Також читайте : Зеленський підписав закони про мобілізацію: які зміни чекають чоловіків

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.