Як українці ставляться до ухилянтів

Інститут соціальної та політичної психології НАПН провели в Україні соціальне опитування понад 2000 тисяч респондентів віком від 18 років і старше. Головне питання було – “чи відчувають вони сором за співвітчизників, які переховуються від мобілізації”. Відповіді були різними, але більшість зійшлась на тому, що “ніхто не хоче помирати”, тому зрозуміти чоловіків можна.

Соціологи зазначили, що суспільне ставлення до мобілізації нині вкрай суперечливе. З одного боку, більше половини респондентів (53,9%) погодилися з твердженням “що тих, хто ухиляється від мобілізації, можна зрозуміти”. Не згодні з цим 17,2 %, адже на їхню думку всі чоловіки повинні стояти на військовому обліку і в разі потреби бути мобілізованими, і тільки 29 % не мають чіткої відповіді. Найбільшу лояльність у цьому питанні готові проявити жителі південних регіонів, понад 70% вважають, що бажаючих ухилитися від мобілізації можна зрозуміти.

Водночас фахівці відзначають, що близько 43% респондентів “відчувають сором за чоловіків, які ухиляються від військової служби”. Серед жителів південних регіонів таких майже 50%.

Як показує соціальне опитування, до мобілізації в країні багато хто ставиться негативно і боїться бути призваним до лав збройних сил. Тому опитування ставить значні задачі перед воєнно-політичного керівництва держави та потребуватиме застосування психологічно обґрунтованих заходів для ефективного забезпечення мобілізації, — дійшли висновку експерти.

Тако читайте:

У ТЦК розгромили “відмазку” чоловіків, що ухилянтами є самі працівники ТЦК.

В одній з областей України виявили 40000 ухилянтів від мобілізації.

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський розповів, чи потрібно додатково мобілізувати 500 тисяч чоловіків.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.