Мобілізація з 1 квітня 2024 року: кого відправлять служити в першу чергу

Мобілізація в Україні дедалі більших набирає обертів. ВР України 7 лютого 2024 року підтримала законопроєкт No10449 в першому читанні. Наразі документ знаходиться на розгляді та має бути ухваленим у другому читанні й направлений на підпис Президенту.

Кого торкнеться закон про мобілізацію в Україні з 1 квітня 2024 року:

  • Жінок;
  • Студентів;
  • Чоловіків, які мають інвалідність та обмежено-придатних.

Мобілізація жінок у 2024 році передбачає, що всі жінки з медичною або фармацевтичною освітою повинні пройти ВЛК та стати на військовий облік. Але слід зауважити, що мобілізація жінок проходить виключно на добровільній основі, тому вони й наділі можуть покидати країну і ніяких обмежень для них немає.

Що стосується студентів, то з 1 квітня – мобілізація можлива для аспірантів, які навчаються на контрактній основі. Крім того, відстрочку не зможуть отримати й ті, хто здобуває другу освіту або повторний вступ на ступінь, а також ті, хто навчається заочно або дистанційно.

Сьогоднішня мобілізація в Україні не вплине на:

• здобувачів фахової, фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формами та здобувають рівень освіти вищий від їхнього попереднього за однією спеціальністю;
• докторантів та інтернів, які навчаються за денною або дуальною формами;
• наукових та науково-педагогічних працівників закладів освіти за основним місцем роботи принаймні на 0,75 ставки.

Звертаємо увагу на те, що чоловіки, які поступили у вищий навчальний заклад і під час виходу закону втратили право на відстрочку, то вони мають право завершити навчальний рік, після чого вони знову мають пройти ВЛК і можуть бути мобілізовані.

З 1 квітня 2024 року всі чоловіки з інвалідністю будуть визнані непридатними до військової служби. Є лише одна деталь – якщо призовник отримав інвалідність після 24 лютого 2022 року, але не є військовослужбовцем, то йому необхідно пройти ВЛК для підтвердження статусу та ступеня інвалідності.

Також весняна мобілізація може бути спрямована на чоловіків, які раніше були визнані військово-лікарської комісії “обмежено придатними” за станом здоров’я. Народні обранці вирішили скасувати цей статус, залишивши лише дві категорії – «придатний» і «непридатний» до військової служби. Усі особи з «нестабільним» статусом мають повторно пройти ВЛК протягом 9 місяців з моменту прийняття законопроєкту.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.