Мобілізація: ТЦК попрохали поліцію доправити десятки тисяч чоловіків

Нещодавно було оприлюднено інформацію, що тільки в Івано-Франківської області у систему “Оберіг” було занесено близько 39 тисяч чоловіків, які ухиляються від військового обліку. Мова іде про тих чоловіків, які отримали повістку і не з’явилися по ній у військкомат. Тому було прийнято рішення залучити поліцію у затримці даних осіб та доставити їх до ТЦК

Дану ситуацію прокоментував адвокат, який має досвід в питаннях мобілізації Ростислав Кравець.

Адвокат розповів, що не тільки Івано-Франківськ залучили поліцію до виявлення та затриманні ухилянтів, а й в Прикарпатті. За словами поліціянтів, вони працюють у межах чинного законодавства і якщо до них надходить запит з ТЦК, то вони мають повне право затримати чоловіка, щоб доставити його у військкомат.

Системою обліку “Оберіг” поліція не користується. Це система, за якою працює ТЦК. Якщо громадянин мобілізаційного віку, який отримав повістку, не з’являється до ТЦК у зазначений у повістці час, працівник ТЦК надсилає відповідне звернення до поліції з метою внесення особи до нашої підсистеми з метою подальшого визначення місця проживання та доставлення до ТЦК та СП, – прокоментував речник ГУНП в Івано-Франківській області Андрій Яцків.

Виявляється, подібна ситуація і на Полтавщині. Про це повідомив речник Полтавського обласного ТЦК Роман Істомін. Там, порушили мобілізаційне законодавство та правила військового обліку близько 30 тисяч осіб.

«Це загальна кількість, на теперішній момент. Ми звертаємось до поліції щодо їх доставлення, а поліція, наскільки я розумію, повинна проводити розшукові заходи”, – сказав Р. Істомін.

Адвокат Ростислав Кравець зазначив, що самостійно перевірити наявність прізвища людини в спецреєстрі неможливо, адже реєстр «Оберіг» не є публічним.

“Я думаю, що стосовно 90% призовників, про яких йдеться, можна сказати, що навряд чи ТЦК може підтвердити їхнє належне сповіщення. У більшості випадків цим особам нічого не загрожує, але якщо буде доказано, що вони не з’явились на вимогу ТЦК, то на сьогодні їм загрожує штраф у 850 гривень.”, – зауважив адвокат Ростислав Кравець.

Раніше наша редакція повідомляла, що ТЦК розгромили “відмазку” ухилянтів.

 

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.