З 1 квітня ухилянтам не залишать вибору: які зміни готує влада для військовозобов’язаних чоловіків

В Україні планують удосконалити мобілізацію новим законопроектом No10449 та поставити всіх чоловіків на військовий облік.

У Верховній Раді зазначили, що у воєнний час держава має право знати де знаходяться чоловіки і в разі чого розраховувати на них. Втім, як всім відомо, зараз в країні дуже багато чоловіків, які не бажають вставати на військовий облік, тому новий мобілізаційний законопроект фактично розроблений, щоб покращити мобілізаційні заходи та все-таки змусити військовозобов’язаного чоловіка прийти та оновити свої дані у ТЦК.

Перш за все мобілізаційним законопроектом планують зобов’язати на законодавчому рівні всіх чоловіків протягом 60 днів після набрання його чинності оновити свої дані у ТЦК.  Поки не зрозуміло, яке покарання чекає на громадян, які проігнорують дану вимогу. Сьогодні депутати тільки говорять про нові обмеження для тих чоловіків, які не прийшли по повісті у військкомат.

Також зараз в повітрі знаходяться “обмежено придатні” чоловіки, адже Верховна Рада прийняла законопроект, який повністю скасовує дану категорію і всі кому раніше видали у ВЛК даний висновок повинні пройти повторний медичний огляд в кінці якого вони будуть “повністю непридатні” або “придатні” до військової служби. Але після його прийняття в закон було внесено правки і тому поки їх не переглянуть нардепи, на стіл на підпис до президента він не попаде.

Що стосується жінок, то вони стають на облік лише за наявності медичної чи фармацевтичної освіти. Для них служба в армії не обов’язкова. Українки добровільно захищають батьківщину на відмінно від чоловіків.

Хто не буде підлягати мобілізації у разі прийняття нового мобілізаційного законопроєкту :

• здобувачів вищої освіти, які навчаються на денній чи дуальній формі;
• педагоги та наукові працівники, які працевлаштовані не менш як на 0,75 ставки;
• чоловіки, які мають інвалідність.

Також слід звернути увагу, що у разі ухвалення нового мобілізаційного закону No10449, який готується до другого читання, чоловікам доведеться з’явитися до ТЦК, якщо необхідно:

1. знятися з військового обліку, якщо необхідно виїхати за кордон на 3 місяці й більше;
2. отримати дозвіл на зміну місця проживання в межах України;
3. стати на військовий облік в Україні, якщо змінив місце проживання;
4. оновити персональні дані, актуалізувати їх;
5. повідомити про втрату військово-облікового документа;
6. звірити облікові дані з інформацією, яка є у співробітників ТЦК;
7. подати документацію, що підтверджує право відстрочки.
8.влаштуватися на роботу тощо.

Варто зазначити, що ще від початку повномасштабного російського вторгнення стати на облік мають усі чоловіки віком від 18 до 60 років. Але, як показав час, без додаткових обмежень та посилення мобілізації цього не можливо домогтися, тому все більше державних послуг не можливо отримати без військово документа.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.