Мобілізація, нова концепція: штрафи для ухилянтів і відсутність термінів демобілізації

Ухилянтам зараз не позаздриш. Якщо вони не з’являться до ТЦК, їм загрожує космічний штраф й обмеження, які діятимуть не лише під час воєнного стану, але й після закінчення війни.

Про це на своїй сторінці у Facebook розповів журналіст Юрій Бутусов.

Бутусов зазначив, що Верховна Рада готує нову мобілізаційну концепцію, яка буде викладена в наступному законопроєктові про мобілізацію. Журналіст опублікував на своїй сторінці скриншот документа, який, на його думку, не містить конкретних деталей. Але він містить жорсткі заходи як для ухилянтів, так і для тих, хто з першого дня воює на передовій.

Зокрема, що до ухилянтів передбачено великі штрафи, за неявку до ТЦК. Після виходу відповідної постанови, чоловіки матимуть 120 днів, щоб прибути до ТЦК для перевірки даних. Тим, хто цього не зробить, загрожує штраф у розмірі 100 тисяч гривень. Якщо й після цього чоловік не з’явиться в ТЦК, його оштрафують ще на 200 тисяч.

Вочевидь народні депутати абсолютно не уявляють, як живе простий народ. Переважно більшість українців, ніколи навіть в руках не тримали таких грошей.

До того ж ухилянту заблокують водійські права, скасують виплати держдопомог і субсидій (якщо вони є), відмовлять у реєстрації ФОП і навіть впровадять заборону на отримання кредиту, на наступні 10 років.

Найбільш приголомшливими є запропоновані в документі положення про демобілізацію:

  • за бажанням через 12 місяців на передовій;
  • жінки – через 36 місяців у воєнний час і через 24 місяці у мирний;
  • чоловіки – за рішенням ставки у воєнний час і через 24 місяці у мирний

 

 

Іншими словами, демобілізація у воєнний час для чоловіків взагалі не передбачена. Звільнять тоді, коли вирішить головнокомандувач. Є й не менш однозначне питання: про яку мобілізацію в мирний час взагалі може йтися?

У Верховній Раді прокоментували публікації Бутусова.

Член Ради національної безпеки, оборони та розвідки, нардеп від “Слуги народу” Олександр Федієнко заявив, що насправді Рада нічого подібного не розглядала. Джерело скриншоту, опублікованого Бутусовим, невідоме.

Дурниця. Усе, що на скрині, не відповідає дійсності. Ніяка норма в таблиці в комітеті не розглядалася”, – прокоментував Федієнко.

Нагадаємо, що одне із запропонованих урядом обмежень, депутати все ж таки вирішили залишити. А саме, заборону на водіння автомобіля.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.