Кабмін назвав умову для бронювання від мобілізації: якою має бути зарплата

Кабмін анонсував зміни в правилах бронювання чоловіків.Вони стосуються економічної складової, тобто заробітної плати працівників, які можуть отримати відстрочку від служби.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що у міністерстві обговорюються різні підходи щодо бронювання від мобілізації, який ґрунтується на принципі справедливості.

Нардеп зазначив, що в першу чергу потрібно забронювати чоловіків, робота яких особливо потрібна для забезпечення життєдіяльності держави, а уже потім ті підприємства, які наповнюють бюджет України.

Хто отримає першочергово бронь:

  • чиновники категорії А;
  • робітників підприємств, установ і організацій оборонно-промислового комплексу, постачальників для ЗСУ;
  • робітників поліції.

З бізнесу забронюють повністю:

  • працівників паливно-енергетичного комплексу;
  • операторів зв’язку;

А уже потім буде вирішуватися, хто буде мати можливість забронювати працівників за гроші.

Як зазначив Шмигаль, зараз розглядаються два варіанти бронювання за гроші

Перший варіант пропонує залишити право на бронювання високооплачуваних працівників, у яких зарплата не менше 30 тисяч гривень. Пропонується з такої зарплати взяти високий податок на військові збори, а саме – до 6 тисяч гривень. Інший варіант пропонує не звертати увагу на зарплату, а просто запровадити окремий військовий збір за кожного заброньованого у розмірі 20 тисяч гривень.

Депутати розуміють, що другий варіант не підходить для великих підприємств, які мають сотні працівників, вони фізично не зможуть платити такий внесок за свого працівника, тому пропонується варіант багаторівневих внесків: підприємства з вищими доходами платять більше, такі як IT- компанії, які можуть дозволити заплатити за свого робітника 20 тисяч, а підприємства де чоловіки офіційно працюють із зарплатою 30-35 тисяч, будуть платити 6 тисяч гривень військового збору.

Шмигаль також підкреслив, що така міра є навіть вимушеною, адже допомога Україні від західних партнерів значно скоротилася, а війна триває і країні потрібні ресурси, щоб стримувати ворога.

Нагадуємо, що після ретельного підрахунку голова бюджетного комітету Роксолана Підласа виявила, що для мобілізації від 400 до 500 тисяч осіб, які планують призвати у 2024 році, лише на навчання, виплати та одяг потрібно 322 мільярди гривень. Тому, щоб залучити додаткові кошти депутати можуть піти на такий крок і дозволити бронювати чоловіків за гроші, адже по їхнім підрахункам, це допоможе згенерувати 400 додаткових мільярдів гривень, які можна потратити виключно на війну.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.