Платне бронювання як спосіб вивести економіку з тіні: деталі

На даний час виведення економіки з тіні стало першочерговим завданням. Саме економічне бронювання, змусить роботодавців платити білі зарплати, щоб врятувати підприємства та працівників. Таку думку висловив економіст Олег Пендзин.

За його словами, прем’єр-міністр Денис Шмигаль запропонував варіант платного бронювання, як альтернативу наповнити військовий бюджет. Таким чином, підприємства, які захочуть забронювати своїх працівників, повинні демонструвати позитивні результати роботи, активно сплачувати податки та сплачувати ЄСВ за власних працівників, а особа має сплачувати ПДФО.

Щодо того, якими мають бути межі, погляди різняться. Ми чули позицію комітету і пана Наталухи (народний депутат Дмитро Наталуха, – ред.), що йдеться про 20 тисяч ЄСВ, тобто заробітна платня має бути від 100 тисяч гривень. Але це мало ймовірно. Подивіться, чи багато людей навколо вас отримують таку легальну зарплату – зазначив експерт.

Він також додав, що є інший погляд – сплата ЄСВ на рівні 6 тисяч гривень. Це заробітна платня приблизно на рівні 30 тисяч гривень. Що уже є більш реалістично. З таким ЄСВ ми можемо отримати близько 300 мільярдів гривень додаткових накопичень у бюджеті. Тому з економічної точки зору така позиція має право на існування.

Я не беру до уваги морально-етичний аспект і не говорю про те, як суспільство ставиться до платних бронювань. Але з економічної точки зору це виглядає так – коли ми говоримо про те, що зараз справедливо для країни, то у будь-якому разі це чесна робота у легальному бізнесі, сплата всі податків і нарахування заробітної плати працівникам “, – підкреслив економіст.

Він додав, що під час бронювання можуть використовувати різні критерії. Наприклад, важливість збереження економічного балансу може бути критерієм для підприємств, які належать до критичної інфраструктури та для підприємств ВПК. Відповідно там не буде питання 30 тисяч гривень, а може бути й менша заробітна платня. Але якщо підприємство виробляє критично важливу продукцію для держави, люди будуть бронюватися.

«Повертаючись до платного бронювання, наразі це дуже ефективний спосіб вивести частину економіки з тіні, а також наповнити військовий бюджет додатковими коштами. На сьогодні, коли США затримує виділення допомоги Україні, а війна триває і не стоїть на паузі, країні потрібно знайти додаткові кошти, щоб забезпечити армію, тому платне бронювання повинно в цьому допомогти», — зробив висновок Пендзин.

Нагадуємо, на підсумковій торішній пресконференції президент Володимир Зеленський розповів, що військові на 2024 рік вимагають від нього мобілізувати додатково 500 тисяч чоловіків.

Після ретельного підрахунку голова бюджетного комітету Роксолана Підласа виявила, що для мобілізації від 400 до 500 тисяч осіб лише на навчання, виплати та одяг потрібно 322 мільярди гривень. Тому, щоб залучити додаткові кошти депутати можуть піти на такий крок і дозволити бронювати чоловіків за гроші.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.