Рейтинг України знижено: прогнозується дефолт за зовнішніми боргами

S&P Global, що займається аналітичними дослідженнями фінансових ринків знизило рейтинг ФК України до «СС» з негативним прогнозом щодо очікуваної реструктуризації боргу.

Про це йдеться в повідомлені на сайті компанії S&P Global.

Ми очікуємо, що український уряд розпочне офіційні переговори щодо реструктуризації боргу зі своїми приватними кредиторами найближчим часом і завершить процес до середини цього року. Також ми фактично впевнені, що Україна не виконає своїх зовнішніх комерційних зобов’язань. У результаті ми знизили довгостроковий рейтинг України в іноземній валюті (FC) з «CCC» до «CC». – йдеться в повідомленні агенства

Водночас S&P підтвердило наші короткострокові рейтинги в іноземній валюті «С», у національній валюті «ССС+/С» і за національною шкалою «uaBB». Рейтинг в іноземній валюті прогнозується на рівні «негативний», а в національній валюті – «стабільний».

«Ми розуміємо, що державний борг України, номінований у гривні, не підпадає під дію плану реструктуризації боргу», — зазначили в агентстві.

Агенство додало, що, ймовірно, знизить рейтинг до «SD» (вибірковий дефолт) під час реструктуризації, оскільки у світлі тривалого платіжного балансу і бюджетних проблем розглядатиме її як проблемну.

S&P нагадало, що група кредиторів України вже продовжила відстрочку виплат за офіційним двостороннім боргом до кінця програми МВФ у 2027 році. Але їхня участь у додатковій реструктуризації боргу залежить від погодження приватних зовнішніх кредиторів на реструктуризацію боргу, що становить щонайменше як сприятливий. З цією метою уряд планує досягти послаблення боргів з власників єврооблігацій до того, як у серпні цього року закінчиться термін дії існуючого боргу. Очікується, більша видимість деталей реструктуризації зовнішнього комерційного боргу в найближчі місяці після публікації МВФ оцінки боргової стійкості (DSA), яка має встановити широкі параметри полегшення боргу.

За відсутності реструктуризації уряд стикається з виплатами боргу за єврооблігаціями на суму 4,5 мільярда доларів у 2024 році та близько 3 мільярдів доларів у середньому щорічно у 2025-2027 роках.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.