Чи можуть мобілізувати людину, яка має тещу з інвалідністю

Юристи Безоплатної правової допомоги розповіли Фактам ICTV, чи можуть мобілізувати чоловіка, якщо він доглядає тещу з інвалідністю другої групи.

Відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (ст. 23), призову на військову службу під час мобілізації не підлягають військовозобов’язані, які доглядають одного зі своїх батьків чи батьків дружини з інвалідністю першої або другої групи,

Також слід зауважити, що відстрочка можлива, якщо людина з інвалідністю не має інших працездатних осіб, яка б могла доглядати за нею.

Як оформити відстрочку за наявності тещі з інвалідністю 2 групи

За словами юристів для цього необхідно :

1).Оформити догляд за родичем з інвалідністю. Для цього у довідці МСЕК про інвалідність тещі, має бути зазначено, що вона непрацездатна і потребує стороннього догляду. Також таким документом може бути висновок ЛКК щодо необхідності стороннього догляду.

2).Слід довести, що військовозобов’язаний чоловік є єдиною особою, який може здійснювати догляд за тещею. Тобто, якщо у тещі є дорослі діти чи інші родичі, які можуть про неї попіклуватися, то відстрочку отримати буде фактично неможлива.

Які документи необхідні, щоб оформити відстрочку від мобілізації за наявності тещі з інвалідністю 2 групи :

  • заяву з посиланням на відповідний абзац ст. 23 закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію;
  • нотаріально засвідчені копії документів, що підтверджують родинні зв’язки – свідоцтво про народження дружини, свідоцтво про шлюб;
  • копії довідки МСЕК та пенсійного посвідчення тещі, завірені нотаріально.

Також необхідно додати документи, які підтверджують, що зять утримує тещу та підтвердити, що ніхто інший цього робити не може. В законодавстві не вказано, які документи це можуть бути, тому вистачить заяви самої тещі про необхідність піклування завірено нотаріально.

Раніше ми розповідали, який мобілізаційний ресурс є в України по даним аналітиків.

Також наша редакція писала, що депутати працюють над законом, щоб роботодавці могли бронювати працівників за гроші.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.