Мобілізаційний ресурс в Україні вражає: дослідження аналітиків

В Україні близько 5 млн чоловіків віком від 18 – 60 років, яких можна призвати в ЗСУ. Цього року, за словами вищого військово-політичного керівництва країни, планують мобілізувати 500 тисяч осіб, але якщо ми говоримо про тривалу війну на виснаження, то потрібно знати, який мобілізаційний ресурс є в країні.

Представляємо вам інфографіку і приблизні підрахунки аналітиків, що відповідають на питання Які в нас є мобілізаційні резерви станом на початок 2024 року.

По підрахункам аналітиків, на сьогодні в Україні є 4,8 мільйона чоловіків призивного віку, яких можна призвати в армію. 1,3 мільйона осіб це сили оборони, сюди входить: правоохоронні органи, Збройні сили України (ЗСУ) та інші військові формування. Людей з інвалідністю в Україні нараховується 1,02 мільйона осіб, на сьогодні вони не підлягають призову в армію. Крім того, в Україні ще є резерв чоловіків у віці 18-26 років, станом на початок 2024 року це 707 тисяч осіб (без урахування тих, хто не підпадає під мобілізації).

Слід зауважити, що в інфографіці врахована тільки наявна кількість чоловіків. Тобто, скільки чоловіків призивного віку виїхало за кордон в інфографіці не враховано. А за даними МВС тільки за 2023 рік було затримано при спробі незаконно перетнути кордон до 35 тисяч осіб. Також офіційно зафіксовано, що в країнах ЄС 820 тисяч чоловіків призивного віку отримали тимчасовий захист. Таким чином, в середині країни мобілізаційний ресурс складає від 3 до 4 мільйонів чоловіків

Довга війна

Якщо війна затягнеться на роки чи Росія різко збільшить чисельність своїх сил, то призов жінок може суттєво покращити ситуацію. Адже по підрахунках аналітиків, жінки, які могли б служити та не мають дітей становить приблизно до 3 мільйони осіб.

У країнах із демократичним устроєм жінки мають рівні права з чоловіками й беруть участь у всіх видах діяльності, які раніше вважалися суто чоловічими.

У цьому перевага таких країн на війні перед авторитарними державами: жінки можуть бути важливим резервом і замінити сотні тисяч чоловіків за потреби.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.