Мобілізація з інвалідністю: чому таких випадків побільшало

В Україні зафіксовано чимало випадків, коли чоловіків з інвалідністю мобілізували до війська.

Військовий адвокат Руслан Ткаченко розповідає, чому трапляються такі випадки та чи мають право мобілізувати чоловіків з інвалідністю.

На сьогодні ми бачимо багато порушень з боку працівників ТЦК. По законодавство всі чоловіки, у яких є інвалідність не підлягають мобілізації, але військкомати керуються не тільки законами, а й внутрішніми правилами та розпорядженнями. Наприклад, якщо у чоловіка немає половини щитоподібної залози, то йому дають другу групу інвалідності і все життя він повинен пити гормон – “Тироксин”. Мені уже не раз траплялося у моїй адвокатській практиці, де мобілізація чоловіка залежала не тільки від групи інвалідності, а й яку дозу гормону він приймає і це все пояснювалося внутрішніми розпорядженнями– розповів адвокат

Також адвокат навів аналогію з пропуском через кордон чоловіків з інвалідністю, адже по закону вони мають право перетинати кордон тільки показавши посвідчення, але, як відомо, зараз без дозволу ТЦК вони не можуть перетнути кордон.

Сьогодні всі чоловіки повинні пройти медичну комісію і встати на військовий облік, а також підтвердити свою інвалідність, якщо у них вона є. Депутати розуміють, що багато хто купив собі цей статус, тому в новому мобілізаційному законопроекті прописаний пункт, де чоловіки, які отримали інвалідність після 2022.02.24 повинні ще раз пройти медичну комісію. Але мушу добавити, що навіть без ухвалення законопроекту діє внутрішнє розпорядження, яке змушує всіх чоловіків з інвалідністю підтвердити свій статус – зазначив Адвокат.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.