Виїзд за кордон без військового квитка: чи випустять з країни

У зв’язку з воєнним станом та мобілізацією в Україні діють різні варіанти перетину кордону, особливо дані правила стосуються чоловіків віком від 18 до 60 років. Загалом, чоловікам цієї вікової категорії заборонено виїжджати з країни, однак є деякі винятки.

Чи може чоловік, без військового квитка, перетнути кордон у 2024 році, навіть при наявності відстрочки, відповідь надав адвокат Роман Сацик.

«Відповідно до закону, існує певний перелік необхідних документів при перетині кордону, але крім встановленого пакету документів для різних категорій громадян, при виїзді з України необхідно мати необхідні довідки з ТЦК, та відповідні військово-облікові документи з записом про відстрочку» – зазначив Р. Сацик.

Крім того, якщо чоловік не буде мати в наявності військового квитка, але є підстави виїхати за кордон, він все ж таки зможе перетнути кордон, зазначив адвокат.

Які категорії чоловіків можуть виїхати за кордон

1. Виховують дітей самостійно

Якщо чоловік самостійно виховує дитину віком до 18 років, потрібно буде пред’явити свідоцтво про народження дитини, а також документи, що підтверджують: що він батько-одинак;  документ, який засвідчує матір зниклою безвісти; рішення суду про позбавлення матері батьківських прав.

2. Чоловіки, яких зняли з обліку за станом здоров’я

При виїзді з країни, крім стандартних документів, зокрема довідки ТЦК та військово-облікових документів, необхідно мати з собою висновок медкомісії про непридатність до служби або довідку про інвалідність. Також зазначимо, що чоловіки із приміткою про обмежену придатність, не мають права залишати Україну під час воєнного стану.

3. Чоловіки з інвалідністю – I, II, III групи

Громадянин має показати довідку (форма No157-1/о), де вказана група інвалідності, посвідчення, що підтверджує даний статус, та пенсійне посвідчення.

4. Військовослужбовці, які виїжджають за кордон на лікування, реабілітацію та навчання

Вам знадобиться направлення на лікування, а також лист від МОЗ про те, що закордонний заклад приймає вас на лікування або реабілітацію. Щодо навчання, то про необхідні документи вас повинна повідомити військова частина, яка займається оформленням виїзду за кордон.

5. Чоловіки, які супроводжують людей з інвалідністю I або II групи чи хворого родича

Потрібно мати при собі документ, затверджений лікарсько-консультативною комісією або висновок лікаря. Зверніть увагу, що перетнути кордон можна лише в супроводі особи з обмеженими можливостями. В іншому випадку вам буде відмовлено у виїзді. Це ж правило діє, коли ви хочете виїхати доглядати за хворим родичем (дружиною, дитиною або батьком).

6. Виїзд на постійне місце проживання

Людина може виїхати з України, якщо має постійне місце проживання за кордоном і може це документально підтвердити. Зокрема, у паспорті мають бути відповідні відмітки.

7. Чоловіки, які мають трьох і більше дітей віком до 18 років

Крім стандартних документів, чоловіки повинні надати: свідоцтво про народження дітей; рішення органу опіки та піклування або підтвердження батьківства членів родини; свідоцтво про шлюб або розірвання шлюбу.

Зазначимо також, що ви можете перетинати кордон, лише якщо ви доглядаєте за всіма дітьми віком до 18 років. Зокрема, прикордонникам також мають бути надані документи, що підтверджують цей факт.

8. Волонтери

Інформація про волонтерів має бути включена до програми Шлях. Ви також можете надати додаткову документацію, яка підтверджує, що ви перевозите вантаж, медичне приладдя або гуманітарну допомогу для збройних сил.

9. Водії

За кордон можуть виїжджати водії компаній, які мають ліцензію на міжнародні вантажні перевезення. Крім того, інформація про компанію має бути розміщена в системі Укртрансбезпеки.

10. Спортсмени та тренери

Спортсмени та тренери можуть їздити на офіційні матчі чи тренування, але їм потрібен дозвіл. Відповідні рішення можна отримати в Міністерстві спорту.

11. Працівник культури

Метою візиту може бути збір коштів, благодійний концерт або представлення України у світі. Для цього вам знадобиться дозвіл, офіційна заява на виїзд з країни та запрошення від організатора заходу за кордон.

12. Моряки та залізничники

Люди, які хочуть виїхати з цієї причини, повинні працювати на міжнародних рейсах і мати інші документи, що підтверджують це: трудовий договір, лист від судновласника або оператора про укладення контракту.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.