Український бізнес дав згоду на бронювання від мобілізації за гроші: скільки готові платити

Український бізнес погоджується на пропозицію. бронювати від мобілізації працівників за гроші. Багато підприємців висловили готовність платити 20 тисяч і більше за кожного ключового працівника. Однак не всі підприємства готові платити такі суми, і не всі підприємства сприймають дану ідеї.

Від яких факторів залежить прийняття чи відмова платного бронювання, розповів голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

За словами Наталухи механізм бронювання буде наступним: підприємство щомісяця сплачує певний внесок за кожного критично важливого працівника, а ТЦК йому надають бронь від мобілізації.

Ідея може здатися цинічною, про що говорять і деякі представники влади, але насправді вона має під собою певний сенс. Адже військовий бюджет потрібно наповнювати. Якщо влада у 2024 році планує мобілізувати 500 тисяч осіб, то тільки на зарплати та бойове спорядження потрібно потратити приблизно 400 мільярдів гривень. Шкода, що гроші не появляються просто так, а солдати потрібно одягнути, тому дана ідея з бронювання за гроші не здається такою поганою.” – зазначив Дмитро Наталуха.

Зараз розглядаються два варіанти бронювання

Перший варіант пропонує залишити право на бронювання високооплачуваних працівників, у яких зарплата не менше 30 тисяч гривень. Пропонується з такої зарплати взяти високий податок на військові збори, а саме до 6 тисяч гривень. Інший варіант пропонує не звертати увагу на зарплату, а просто запровадити окремий військовий збір за кожного заброньованого у розмірі 20 тисяч гривень.

Дмитро Наталуха зазначив, що така ідея приваблива для підприємців, які працюють у сфері ІТ, консалтингу та правового захисту. Крім того, деякі ІТ-компанії навіть заявили про готовність платити 30 – 40 тисяч гривень за кожного працівника при бронюванні. Тому влада розглядає варіанти багаторівневих внесків: підприємства з вищими доходами платять більше, такі як IT- компанії, а підприємства де чоловіки офіційно працюють і отримують зарплату 30-35 тисяч будуть платити до 6 тисяч гривень військового збору.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.