Українців за кордоном впишуть в нову мобілізацію: якими будуть обов’язки

30 січня Кабмін затвердив оновлену версію законопроекту про мобілізацію та передав її до Верховної Ради. В законопроекті пропонується запровадити новий механізм уточнення військово облікових даних для всіх чоловіків і навіть для тих, хто знаходиться за кордоном.

У оновленому законопроекті сказано, що всі чоловіки, які не перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів із дня опублікування закону уточнити адресу проживання, мобільний номер або інші засоби зв’язку.

У документі також зазначено, куди українцям потрібно звертатися для уточнення даних. А саме:

  • Якщо чоловік знаходиться в Україні, то він повинен самостійно прийти в ТЦК і СП за місцем проживанням та обновити свої військово облікові дані.
  • У разі перебування за кордоном – шляхом повідомленням на офіційну електронну адресу або номер телефону, які зазначені на офіційному сайті ТЦК і СП.
  • Незалежно де знаходиться військовозобов’язаний – в електронному кабінеті призовника.

Якщо чоловік не встане на військовий облік, то на нього будуть накладення нові обмеження.

Для чоловіків за кордоном це обмеження в надані консульських послуг. А саме, оформлення паспорта громадянина України та закордонного паспорта. Такі послуги будуть надаватися тільки при наявності військово-облікових документів. Також через суд чоловіку можуть заборонити користуватися власним майном, яке знаходиться в Україні.

Нагадуємо, що у Верховній Раді хочуть ввести Кримінальну відповідальність за незаконний перетин кордону з метою ухилення від призову на військову службу, від 3 до 5 років позбавлення волі. Також ті чоловіки, які уже перейшли незаконно кордон, але повернулися протягом 6 місяців і розповіли про факт скоєння злочину, звільняються від кримінальної відповідальності.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.