Названі дві головні проблеми, які не вирішує новий закон про мобілізацію

Ветеран АТО, екс-командир роти батальйону “Айдар” Євген Дикий вважає, що зниження призовного віку – не головна проблема.

У новому мобілізаційному законопроекті не вирішуються дві головні проблеми – встановлення граничного терміну служби та відповідальність за ухилення від військового обліку.

Якщо спитати мене чи потрібно понижувати вік? То я відповів ні, адже армія зараз складається з чоловіків 40 – 50+ років. Звичайно офіційної статистики немає, але не дарма говорять, що в нас “стара армія – обурився ветеран в інтерв’ю “24 каналу”.

Крім того, Дикий детально розібрав дві головні проблеми, які не вирішує мобілізаційний законопроект.

1.Встановлення максимального терміну служби.

“Людина повинна мати життя поза війною, планувати майбутнє, а не купувати квиток в один кінець, як це було з нашими дідами під час Другої світової. Тобто, якщо війна триває рік, то пощастить, а якщо вона буде тривати 10 років – не пощастило. Тому військовослужбовці повинні знати, що відвоювавши два роки, він повинен бути демобілізований і його замінить той, хто стоїть за ним. Зараз новий законопроект пропонує 36 місяців, але не вказано специфіка служби. Якщо ти на нулю, то один день повинен рахуватися за два або три дні. А якщо ти збиваєш шахеди, то така служба повинна бути весь відведений термін. Тому, щоб законопроект був ідеальний, до нього потрібно додати один рядок, який буквально говорить про те, що загальний термін служби становить 36 місяців, але один день на нулі вважається за два дні служби”, – пояснив експерт.

 2.Ухилення від військового обліку.

“Найбільша проблема, яку не вирішує новий законопроект це ухилення від військового обліку. Тобто, якщо ти вже вдягнув піксель, то крок вправо, крок вліво – ти дезертир, це серйозний злочин. Якщо ти офіційно мобілізований і відмовляєшся служити – три роки позбавлення волі. Але поки ти ухиляєшся від військового обліку або взагалі на ньому не стоїш, посилаєш воєнкома з повістками, – все це дрібне адміністративне правопорушення. Максимальне покарання за це – штраф у розмірі 1700 гривень. На жаль, у новому законопроєкті все залишилося без змін», – зазначив ветеран АТО.

Також експерт додав, що взагалі таке враження, що нову версію писали так, щоб не образити ухилянтів, нічим їх не розчарувати, не підвести та засмутити.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.