Мобілізація інвалідів ІІІ групи: з’явилися роз’яснення

Увечері 30 січня уряд вніс до Верховної Ради новий законопроект щодо проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. До кінця не зрозуміло, який закон приймуть в кінцевому результаті. Але щодо мобілізації чоловіків з інвалідністю ІІІ групи висловився уповноважений (омбудсмен) ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець.

За словами правозахисника, зараз багато депутатів консультуються з ним щодо спірних питань у законопроекті. Також омбудсмен впевнений, що буде багато правок, оскільки ні депутати, ні він сам не підтримує деякі його положення. Однак поки невідомо, які положення буде змінено і чи будуть мобілізувати інвалідів ІІІ групи, але Дмитро Лубінець запевнив, що категорично буде проти такого кричущого порушення закону.

Остіном часом все більше повноважень мають працівники ТЦК. Але вони мають свої функції, які визначені законом.

Я категорично проти надання додаткових повноважень територіальним центрам комплектування. Це військові підрозділи. Вони не мають повноважень обмежувати права громадян України. Саме це я називаю прямим порушенням Конституції“, – заявив омбудсмен.

При цьому він підкреслив, що в Україні є інші уповноважені органи, які повинні карати громадян за ухилення від військової служби.

Тим не менш, українцям варто знати, що деякі чоловіки з інвалідністю та обмежено придатні до військової служби повинні повторно пройти ВЛК. Мова йде про чоловіків, які отримали інвалідність і статус обмежено придатних після 24 лютого 2022 року. Ці пункти включені в оновлену редакцію мобілізаційного законопроєкту.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.