Зміни торкнуться кожного: українців попередили про нововведення, які наберуть чинності через два місяці

У планах на 2024 рік передбачено подвійне збільшення розміру мінімальної заробітної плати для громадян України.

Чи відбудеться поліпшення життєвого рівня українців?

З першого січня цього року відбулося перше підвищення розміру заробітних плат. Таким чином, мінімальна зарплата зросла на 400 гривень, до 7 100 гривень. Наступне підвищення мінімальної зарплати заплановане на квітень цього року, коли зарплати зростуть до 8 000 гривень. Це на 900 гривень більше, ніж поточна мінімалка, і на 1300 гривень вище показників минулого року.

 

Проте важливо врахувати, що з вказаних сум потрібно сплатити податок.

–          18% податку на доходи фізичних осіб;

–          1,5% воєнного збору.

Таким чином, починаючи з квітня 2024 року, працівники отримуватимуть трохи більше ніж шість тисяч гривень (після врахування податків.)

Отже, після врахування податків, українці отримуватимуть на руки 6 440 гривень, що становить значний приріст порівняно із 4 395,5 гривень, отриманих у 2023 році. Ця сума є мінімальною оплатою, яку роботодавці повинні виплачувати українцям, що працевлаштовані на повну ставку.

 

Ще однією наслідковістю збільшення мінімальної заробітної плати стало підняття показника прожиткового мінімуму, який тепер складає 2 920 гривень на місяць.

 

Які ще виплати зростуть

В березні планується широка індексація пенсійних виплат, яка може призвести до зростання пенсій на 13%. Варто врахувати, що індексацією охоплюється лише основна частина пенсій, без врахування надбавок за вік, стаж, та інших компонентів. Таким чином, пенсіонерам не слід очікувати значного підвищення виплат.

 

Враховуючи все, ймовірно, такі зміни майже не вплинуть на рівень життя, особливо враховуючи стрімке зростання цін. З огляду на інфляцію та те, що протягом війни вартість деяких товарів підвищилася майже вдвічі, будь-які додаткові виплати малоймовірно відновлять покупну спроможність до рівня перед війною. Покращення ситуації наступить лише при стабільному економічному зростанні країни після перемоги, і тепер можна лише сподіватися, що це відбудеться найближчим часом.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.