У Верховній Раді пропонують посилити покарання за втечу ухилянтів за кордон

Народні депутати із фракції “Слуга народу” пропонують посилити покарання для чоловіків, за незаконний перетин державного кордону України з метою ухилення від призову на військову службу. Відповідний законопроєкт уже внесено до Верховної Ради.

Понад 4,5 мільйона українців покинули країну з початку війни. Це офіційні дані про легальний перетин кордону, а скільки ще українців перетнули кордон незаконно. Також велика кількість українців виїхали за кордон через окуповані території.

Згідно з даними офіційного статистичного органу ЄС – Євростату, станом на кінець листопаду 2023 року, від початку повномасштабного вторгнення Росії, 650 тисяч чоловіків призовного віку виїхали з України та перебувають нині у країнах Європи. При цьому, наведені дані охоплюють лише тих чоловіків, які отримали офіційний статус біженців.

Тому у Верховній Раді планується розглянути законопроєкт №10543, в якому посилюється кримінальна відповідальність за незаконний перетин кордону “з метою ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період“. Таким чином, чоловікам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років за незаконний перетин кордону.

За повторне подібне правопорушення покарання передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Проте, народні депутати запропонували послаблення для ухилянтів. У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що звільнятися від кримінальної відповідальності можуть ті особи, хто хоч і перетнув незаконно кордон, але повернувся в Україну протягом 6 місяців з моменту виїзду з країни і добровільно заявив про факт скоєння злочину.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.