В Україні військовозобов’язаних чоловіків змусять повторно пройти ВЛК: кого стосується

Сьогодні Кабінет Міністрів України схвалив і передав до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту про мобілізацію. Уже стали відомі основні тези документа. Також стало відомо, хто повинен пройти повторно ВЛК, якщо законопроект приймуть.

Таким чином, у разі ухвалення законопроєкту українцям буде потрібно пройти повторно ВЛК протягом 60 днів з моменту набуття чинності закону. У пояснювальній записці зазначено, що ВЛК потрібно повторно пройти:

  • обмежено придатним чоловікам. Законопроектом скасовується даний статус і тепер чоловік повинен бути “Придатним” або повністю “Непридатним” до військової служби.
  • військовозобов’язаним та резервістів розвідувального органу Міноборони
  • чоловіки, які хочуть вступати у ВНЗ

Також проходження ВЛК підлягають військовозобов’язані громадяни, які служать/працюють у Нацполіції, ДБР, НАБУ, прокуратури, БЕБ, Служби судової охорони, адже в новому законопроекті їх позбавлять відстрочки від військової служби і тепер вони теж підлягають мобілізації.

Крім того, всі особи, яким була встановлена інвалідність після 24.02 2022 повинні будуть знову пройти ВЛК. Як зазначають в Міністерстві оборони, було виявлено багато схем, які заробляли на ухилянтах гроші і найпоширеніша – це зробити чоловіку інвалідність. Виняток становлять особи з інвалідністю внаслідок поранень і захворювань виявлених під час служби в Збройних силах.

Більше не звільняються від мобілізації чоловіки, які доглядають родичів з інвалідністю 1-ї або 2-ї групи, якщо у цих осіб є інші працездатні особи, які можуть їх утримувати.

Більш детальніше про сам законопроект та його головні тези ми розповідали в цій статті.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.