Які послуги не доступні українцям без візиту до ТЦК

Мобілізаційні заходи продовжуються в Україні, і чоловікам призовного віку все складніше реалізовувати свої права без оновлених військово-облікових документів.

Про це розповів юрист Іван Колганов для “РБК-Україна”.

За словами адвоката, без довідки ТЦК не можливо влаштуватися офіційно на роботу, поступити на навчання, змінити місце проживання, звернутися в центр зайнятості тощо. Тобто військово-обліковий документ для чоловіків в Україні це як другий паспорт.

Адвокат пояснив, що всі організації, як державні, так і приватні, повинні перевіряти документи про військовий облік при прийомі чоловіка на роботу. У разі виявлення порушення з боку роботодавця, йому загрожує штраф у розмірі 5100 – 8100 гривень за кожного чоловіка, який не стоїть на військовому обліку.

Також адвокат розповів, що в постанові Кабінету міністрів України від 30 грудня 2022 року №1487 “Про порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів” не тільки роботодавці та навчальні заклади повинні повідомляти чоловіків про військовий облік, а й заклади охорони здоров’я.

Тобто, при зверненні в медичний заклад чоловіки призивного віку повинні мати при собі документи, в тому числі військово облікові. Але це не означає, що коли чоловік потребує термінової допомоги, лікарям буде важливо, чи стоїть він на військовому обліку. Вони зобов’язані насамперед надати необхідну медичну допомогу” – розповів Іван Колганов

Також він додав, коли чоловік попадає на стаціонар в лікарню, то медичні заклади зобов’язали повідомляти про це в ТЦК.

Раніше ми розповідали, що офіційно ухвалено законопроєкт про електронний реєстр чоловіків та яку інформацію отримає ТЦК.

Також наша редакція писала, хто підлягає призову у 2024 році.

 

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.