Волонтерам на кордоні масово вручають повістки: в чому причина

Волонтери, які перевозять автомобілі для ЗСУ, почали масово отримувати повістки на прикордонних пунктах.

Про це розповів Дмитро Льоушкін, засновник групи компаній “Прайм”, що якраз займається перевезенням автомобілів для ЗСУ.

Він повідомив, що на сьогодні більшість чоловіків волонтерів не пропускають за кордон, а натомість їм вручають повістку у військкомат. Наприкінці 2023 року стало відомо, що для виїзду за кордон потрібна довідка з ТЦК, але не було пояснень, що це за документ і як його отримати.

Деякі волонтери стояли по 12 годин, щоб перетнути кордон та купити автівку для ЗСУ, але нікого не випускали, споряджали повісткою та відправляли до ТЦК. А тих, хто уже їздив багато раз – допитували наче вони ДРГ- групи. – розповів волонтер

Також він додав, що перетин кордону став заплутаним і складним, а точної інформації, що потрібно надати немає.

За посиленої мобілізації зараз чоловікам волонтерам дуже важко виїхати. Мені навіть відомий випадок, коли волонтер однієї з організацій їхав за машинами, а у результаті зараз служить в ЗСУ – зазначив Льоушкін

Волонтер вважає, що проблема – у відсутності регулювання на законодавчому рівні. Кабінет Міністрів повинен урегулювати це питання та видати відповідну постанову, але це питання відклали, поки йде робота над новим законопроектом про мобілізацію.

На думку засновника “Прайма”, державі потрібно створити окрему структуру, яка б контролювала роботу волонтерів, які перетинають кордон для закупівлі техніки. Для виїзду за кордон потрібен чіткий перелік документів і процедур. Також слід вирішити проблему із чергами на кордоні для волонтерів. Це можна зробити шляхом призначення окремих працівників на митниці та прикордонних переходах.

Дмитро Люшкін наголосив, якщо країні потрібні волонтери, щоб вони продовжували працювати та допомагали армії, то потрібно створити їм комфортні умови.

Раніше ми розповідали, що електронний реєстр “Оберіг” буде розширено, що це означає для військовозобов’язаних.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.