Без медичної допомоги та роботи: як карають чоловіків, які не стали на облік в ТЦК

Сьогодні багато державних послуг недоступно чоловікам, які не стоять на військовому обліку і з часом їх повинно стати тільки більше.

Адвокат Ростислав Кравець розповів, що чоловікам призовного віку стає все важче реалізувати свої права без погодження  ТЦК та СП. Без військово-облікових документів чоловіки не можуть працевлаштуватися, вступати до ВНЗ та подекуди отримати медичну допомогу.

Які бувають військово-облікові документи

Військово-облікові документи відрізняються в залежності від чоловічої категорії. А саме:

  • для призовників — посвідчення про приписку до призовної дільниці;
  • для військовозобов’язаних — військовий квиток, тимчасове посвідчення;
  • для резервістів — військовий квиток.

Адвокат пояснив, що всі організації, як державні, так і приватні, повинні перевіряти документи про військовий облік при прийомі чоловіка на роботу. У разі виявлення порушення з боку роботодавця, йому загрожує штраф у розмірі 5100 – 8100 гривень за кожного чоловіка, який не стоїть на військовому обліку.

Також адвокат розповів, що в постанові Кабінету міністрів України від 30 грудня 2022 року №1487 Про порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів не тільки роботодавці та навчальні заклади повинні перевіряти чоловіків, чи стоять вони на військовому обліку, а й заклади охорони здоров’я.

При зверненні в медичний заклад чоловіки призивного віку повинні мати при собі документи, в тому числі військово облікові. Але це не означає, що коли чоловік потребує термінової допомоги, лікарям буде важливо, чи стоїть він на військовому обліку. Вони зобов’язані насамперед надати необхідну медичну допомогу – розповів Ростислав Кравець

Також він додав, коли чоловік попадає на стаціонар в лікарню, то медичні заклади зобов’язали повідомляти про це в ТЦК.

Нагадуємо, що у Верховній Раді хочуть прийняти новий мобілізаційний законопроект, в якому прописані нові заборони для чоловіків. Більшість заборон порахували антиконституційними, адже законопроектом передбачалися блокування рахунків ухилянтів, заборона продавати нерухоме майно тощо, тому в закон були внесені зміни і голосування було перенесено. Які саме зміни внесли в законопроект поки що невідомо.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.