Українських водіїв за кордоном зобов’язали замінити права: скільки часу залишилося

Українські водії, які перебувають у Польщі, мають обміняти українське посвідчення водія на польське. Про це пише видання inPoland.

Так, 31 грудня 2023 року минув термін, протягом якого водії могли користуватися своїми українськими правами без обмежень на території Польщі. Таким чином, починаючи з 1 січня 2024 року, водії мають обміняти у шестимісячний термін свої права на польські.

Відповідно до норм законодавства від 23 березня 2022 року «Про особливі правила у сфері транспорту та морського господарства, пов’язаних із збройним конфліктом на території України», українські іммігранти мають право користуватися українськими правами до 31 грудня 2023 року. Більш того, навіть тим українцям, у яких закінчився термін дії водійських прав, дозволили легально їздити польськими дорогами.

Водночас польське законодавство вимагає від іноземців, які перебувають у Польщі понад 6 місяців, обміняти свої права на польські.

Зокрема, для українців, які перебувають під тимчасовим захистом у Польщі, ситуація з обміном водійських прав дещо інша. Як зазначається, усі біженці, які мають PESEL UKR, можуть користуватися українськими правами принаймні до 4 березня 2024 року. Якщо тимчасовий захист продовжать, то відповідно і термін легального використання українських водійських документів буде продовжено. В іншому випадку права необхідно змінити протягом 6 місяців.

Як обміняти українські права на польські

Для обміну водійських прав українець має подати відповідну заяву до муніципалітету, додати свої фотографії, фотокопію водійського посвідчення, переклад водійського посвідчення на польську мову, підготовлений або завірений присяжним перекладачем або компетентного консула Республіки Польща та підтвердження сплати збору за заміну водійського посвідчення (100 злотих), підтвердження сплати реєстраційного збору (0,50 злотих), ксерокопія документа, що підтверджує право проживання в Польщі та оригінал водійських прав.

 

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.