Мобілізація в Україні: порівняння урядового та альтернативних законопроєктів

У Верховній Раді зареєстрували п’ять версій законопроєкту №10378 про мобілізацію. Один з них від Кабміну, а чотири – альтернативні.

Автори законопроектів:

  • Кабмін №10378
  • Від Олексія Гончаренка №10378-1;
  • Від Георгія Мазурашу №10378-2
  • Від Дмитра Разумкова та групи нардепів №10378- 3
  • Від Андрія Кіта та Миколи Люшняка №10378-4

Зараз законопроекти обговорюються за зачиненими дверима, тому поки невідомо який саме законопроект приймуть. Але давайте подивимося, що пропонують депутати.

Отже, в деяких законопроектах пропонується вручати повістку через електронний кабінет та особисто в руки.  Також пропонується, щоб тільки військово-лікарська комісія  давала висновок про військову придатність. Тому чоловікам навіть з першою групою інвалідності прийдеться проходити ВЛК. Хоча військово-лікарська комісія давно керується внутрішніми розпорядженнями, а зараз це буде прописано в законі.

В законопроектах також прописаний самий важливий пункт, який турбує усіх військових – це демобілізація. Пропонується демобілізувати військових через 36 місяців, так і через два роки, з яких 8 місяців чоловік повинен бути учасником бойових дій.

Який саме законопроект приймуть у Верховній Раді та які зміни чекають на українців і військових ми дізнаємося через лічені дні.

Нагадуємо, що у комітеті Верховної Ради 4 січня Валерій Залужний вимагав від депутатів, щоб ті швидше прийняли закон про мобілізацію. Одним із головних аргументів головнокомандувача є те, що до російської армії за останні пів року додатково призвала 400 тисяч чоловіків. Тому українська армія повинна мобілізувати стільки ж у 2024 році, щоб протистояти ворогу

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.