Мобілізація людей з 3-ю групою інвалідності: що відомо

Юрист Руслан Ткаченко пояснив, чи суперечить Конституції України можливий призов осіб з 3-ю групою інвалідності та чи можуть їх мобілізувати у майбутньому.

Він вважає, що в даному випадку можна говорити про певне протиріччя між правом на охорону здоров’я (ст. 49 Конституції України) та військовим обов’язком (ч. 2 ст. 65 Конституції України). Словом, за конституцією кожен громадянин України зобов’язаний захищати свою державу, але цей обов’язок можна виконати, якщо дозволяє стан здоров’я.

Слід зазначити, що інвалідність не є підставою для звільнення від військового обов’язку. На сьогодні тільки ВЛК може дати такий висновок. Зараз в законодавстві багато змін і ВЛК керується не тільки законом, а й внутрішніми розпорядженнями. Тому мобілізація чоловіків 3-групи інвалідності цілком можлива. – пояснив адвокат

Юрист також додав, що мобілізація особи з інвалідністю сама по собі не суперечить Конституції України.

Нагадуємо, що в Україні хочуть прибрати статус – “обмежено придатний”. До обмежено придатних фактично відносяться люди з 3- групою інвалідністю. Тому, якщо цей пункт приберуть, то всім чоловікам з цим статусом знову прийдеться пройти ВЛК і тільки комісія буде визначати, чи чоловік придатний або повністю непридатний до військової служби.

Раніше ми розповідали про скандал із викраденням чоловіка представниками ТЦК та нові подробиці справи.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.