Підвищення податків в Україні та повний доступ податкової до всіх грошей на рахунках

27 грудня Уряд ухвалив Національну стратегію доходів на 2024-2030 роки, яка є дорожньою картою реформування податкової та митної системи України.

Зокрема, в Україні буде запроваджено прогресивну систему оподаткування. Що це означає? Ставка податку однакова для всіх фізичних осіб незалежно від їх доходу, сьогодні це 18%. Враховуючи цю ситуацію, влада вирішила запровадити декілька схем сплати податків одночасно. Такі нововведення спрямовані на усунення ситуацій, коли громадяни занижують свої доходи.

Згідно зі статистикою, на сьогодні в Україні сплачують податки 7,4 мільйона осіб. При цьому 1,3 млн платників податків щомісяця отримують зарплату менше мінімальної. Заробітки 3,9 мільйона українців перебувають у межах від 6,7 до 20,1 тисячі гривень. Дохід від 20,1 тисячі до 100,5 тисяч гривень офіційно отримують 1,8 мільйона українців. А от понад 100,5 тисяч гривень пощастило отримувати лише 88,5 тисячі громадян.

У той же час деякі роботодавці намагаються заощадити на сплаті податків за своїх працівників. У таких підприємців працівники реально отримують заробітну плату вищу, ніж зазначено у звітності.

Тому Кабмін планує якомога швидше запровадити наступні зміни:

  • Запровадження змін до законодавства, відповідно до яких контролюючі органи отримають можливість посилити контроль за доходами та витратами фізосіб за допомогою доступу до банківської інформації про рух коштів на рахунках.
  • Переглянути системи повернення податків. Їх будуть повертати, якщо кошти будуть витрачені на навчання дітей, створення та розширення бізнесу, покращення житлово-побутових умов, лікування;
  • Кабмін планує відновити прогресивну шкалу (раніше вона складала 15% та 20%, майбутні параметри не уточнюються, але будуть ширшими). Йдеться про одну або дві значно вищі ставки ПДФО для осіб із високими доходами.

Важливо зазначити, що це лише заплановані зміни, і для їх реалізації знадобиться провести податкову реформу та значні зусилля для зміни ставлення суспільства до оподаткування. Також слід пам’ятати, що ці зміни набудуть чинності лише через рік після їх затвердження. У підсумку такі, на перший погляд, жорсткі нововведення відчують лише ті українці, які намагаються приховати свої доходи.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.