У Європі готові видати українських чоловіків призовного віку

Мобілізація чоловіків, які знаходяться в Європі може стати реальністю. Принаймні одна з країн ЄС уже висловила готовність екстрадувати Україні біженців-чоловіків, які знайшли у ній притулок.

Мова іде про Естонію. Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Лянеметс заявив про готовність допомогти Україні в мобілізації її громадян, які проживають на їхній території, у разі потреби. Заява прозвучала на тлі дискусій навколо запропонованого українськими народними депутатами законопроекту, який має на меті врегулювати призов громадян України, які проживають за кордоном.

Лянеметс повідомив, що зараз в Естонії проживає близько 7,5 тис. громадян України призовного віку. Він зазначив, що згідно з міжнародним правом Україна не може мобілізувати своїх громадян в Естонії без домовленості між двома державами. Але Міністр висловив готовність Естонії підписати угоду про допомогу в екстрадиції чоловіків призивного віку 25 – 60 років, якщо це буде потрібно.

Мобілізаційні плани України

Міністр оборони України Рустем Умеров публічно заявив, що з 2024 року в країні мають намір мобілізувати до Збройних сил чоловіків віком від 25 до 60 років, які проживають за кордоном. Уже розробляється відповідний законопроект, який очікується, що буде готовий до кінця січня 2024 року. В ньому передбачається обов’язковість перебування чоловіків призивного віку на військовому обліку за кордоном, у разі недотримання закону передбачаються санкції до таких чоловіків.

Нагадуємо, що на пресконференції 25 грудня Володимир Зеленський заявив, що у 2024 році потрібно мобілізувати до Збройних сил 500 тисяч чоловіків. Тому в Україні зараз продовжується посилена мобілізація і прийняття законів, які обмежують права чоловіків, якщо вони не стоять на військовому обліку.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.