Штрафи ухилянтам від мобілізації значно зростуть: названо суми

В Україні планують збільшити штрафи за ухилення від мобілізації. У Верховній Раді уже лежить відповідний законопроект, за який депутати скоро будуть голосувати.

Отже, в Кабінет Міністрів пропонують внести зміни до Адміністративного та Кримінального кодексів та збільшити штрафи ухилянтам.

Таким чином, якщо чоловік перший раз не прийшов по повістці у військкомат і порушив правила військового обліку, то пропонується на нього накладати штраф у розмірі від 8 500 до 17 000 грн (зараз ця сума складає 1 700 до 3400 гривень).

У разі ігнорування другої повістки протягом року, сума штрафу може уже скласти від 25 500 до 34 000 гривень (зараз ця сума складає 3 400-8 500 грн).

За ігнорування трьох і більше повісток можуть відкрити кримінальне провадження, що загрожує до 3 років позбавлення волі. Але як показує практика судів, нерідко таким чоловікам дається тільки умовний термін покарання та накладається повторний штраф.

Законопроєкт також передбачає, що особи, які порушують законодавство в особливий період, можуть бути затримані на строк до трьох годин для складання протоколу, а у разі необхідності для встановлення та/або з’ясування обставин злочину – до трьох діб.

Що стосується штрафу, то після його несплати, справа боржника попадає на примусове виконання до Державної виконавчої служби (ДВС). Після відкриття виконавчого провадження служба автоматично знаходить всі рахунки боржника, стягує штраф (за умови наявності відповідної суми) та заарештовує банківський рахунок. Після стягнення боргу рахунок все одно буде заблокований.

Але не слід розслаблятися, якщо на вашому рахунку немає коштів. Також ДВС має багато інших інструментів впливу, таких як вилучення автотранспорту, розшук та інше. Тому багато адвокатів радять сплачувати відразу штраф, адже це зекономить багато часу і нервів.

Раніше ми розповідали, що в Україні з посиланням мобілізації в ТЦК почали вдаватися до хитрощів, щоб роздавати повістки військовозобов’язаним чоловікам.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.