В Україні готують підвищення пенсії: названі суми

Як уже стало відомо, перша індексація пенсій у 2024 році передбачена на березень. В цій статті ми розповімо, про які суми може йти мова.

Наступного року уряд планує провести пенсійну реформу. У її межах зміниться система нарахування пенсій — вона стане бальною.

Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Також він запевнив, що індексація, як і вся солідарна система, стане більш зрозумілою, справедливою та прозорою.

Кого торкнеться бальна система нарахування пенсій 

За словами Міністра, нові принципи забезпечать збільшення виплат пенсіонерам. Пенсії будуть перераховані “майже всім громадянам”, які вийдуть на пенсію протягом трьох років після реформи.

«Тому що за останні три роки пенсії більш-менш відповідали ринковій вартості. А от усе, що далі, було нараховано за заниженими коефіцієнтами, які менші за реальну вартість коштів. Тому для кожного такого пенсіонера проведеться перерахунок», — Зазначив Шмигаль

Бальна система вирівняє різницю в пенсійних виплатах за однаковий страховий стаж для осіб, які досягають пенсійного віку в різні періоди.

Як у 2024 році зросте мінімальна, середня і максимальна пенсія

Відповідно до плану бюджету на 2024 рік мінімальна пенсія, яка зараз становить 2093 гривні, з 1 січня 2024 року зросте до 2361 грн, що означає її підвищення на 268 гривень.

Максимальний розмір пенсії в Україні теж зросте з 20 930 до 23 610 гривень, таким чином вона збільшиться на 2680 гривень

Також буде підвищено мінімальний розмір пенсії для 65-річних громадян, які мають достатній страховий стаж. Закон вимагає, щоб такі пенсіонери отримували не менше 40% мінімальної зарплати. У зв’язку із запланованим двоетапним підвищенням мінімальної зарплати у 2024 році, мінімальна пенсія для цієї категорії підвищиться спочатку з 2680 гривень до 2840 гривень, а потім – до 3200 гривень.

Середня пенсія в Україні має зрости з 5311 до 6000 гривень у 2024 році.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.