Багато українських чоловіків скоро можуть втратити відстрочку від мобілізації

Повномасштабна війна триває уже другий рік і з тим часом мобілізаційні заходи стають все сильнішими. За заявами багатьох депутатів зараз велика нестача військових кадрів у ЗСУ. Тому у Верховній Раді багатьом чоловікам хочуть скасувати відстрочку від мобілізації.

У кого заберуть право на відстрочку

Як повідомила депутатка із фракції “Слуга народу” Мар’яна Безугла, зараз група народних обранців готує реєстрацію великого законопроєкту про мобілізацію та проходження військової служби. Зокрема, зміни торкнуться прав та підстав для відстрочки за станом здоров’я, сімейними обставинами та освітою.

У документі визначено перелік категорій українців, яким буде відмовлено у відстрочці від мобілізації.

Головні нововведення  в законопроєкті

Буде скорочено коло осіб, які мають право на відстрочку у зв’язку з доглядом за особами з інвалідністю 1 та 2 групи, або за особами, які потребують постійного догляду. Змінами передбачається, що право на відстрочку будуть мати особи, які доглядають за своїми рідними тільки першого ступеня споріднення. Наприклад, чоловікам у відстрочці буде відмовлено, якщо вони:

  • доглядають батьків дружини;
  • доглядають дружину, яка має третю групу інвалідності.

Як наголосила депутатка, метою таких змін є недопущення ухилення від мобілізації шляхом оформлення фіктивного догляду за особами, які його потребують.

Чоловіки, які мають групу інвалідності (крім 1 – групи), їхню придатність буде визначати військова лікарська комісія (ВЛК).

Студенти вишів, які здобувають другу або третю вищу освіту, будуть позбавлені права відстрочки від призову на військову службу.

На військовий облік братимуть осіб, які засуджені за деякими кримінальними статтями, в тому числі засуджених до умовного покарання.

Розширять список осіб, які підлягають постановці на військовий облік.

Скасують заборону на надання відомостей про реєстрацію місця проживання або місця тимчасового перебування призовниками, військовозобов’язаними та резервістами під час укладання трудового договору.

Нагадуємо, що у Верховній Раді визнали провал осінньої мобілізації, тому вони хочуть за допомогою нових законопроєктів розширити повноваження працівників ТЦК, поліції та органів місцевого самоврядування, щоб ті в свою чергу краще проводили мобілізаційні заходи та заходи сповіщення громадян.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.