ТЦК не мають підстав мобілізовувати громадян, від повістки можна відмовитись

На фоні мобілізації в інтернеті дуже багато поширених міфів, що має право робити працівник ТЦК, а що ні. Тому Представник ТЦК та СП майор Роман Істомін у коментарі “Телеграфу” розвінчав найпопулярніші міфи про мобілізаційні заходи в Україні та адвокатські поради.

ТЦК та СП не мають правових підстав для мобілізації громадян, оскільки це приватні структури

Відповідно до частини восьмої статті 1 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” Кабінет Міністрів чітко визначено, що Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки є органами військового управління, який забезпечує виконання законодавства про військовий обов’язок, військову службу та мобілізаційну підготовку. Тобто ТЦК – орган військового управління, а відповідно складова частина ЗСУ, що підтверджує цей закон.

Працівники ТЦК не мають права зупиняти машину на блокпостах та вручати повістку

Найпоширеніший міф, що працівники ТЦК не мають право вручати повістку на блокпостах. Якщо працівника ТЦК поставили на блок пост, то він має право зупиняти машини та вручати повістки, адже він виконує свої обов’язки, що визначаються наказом начальника гарнізону.

Працівники ТЦК та СП не мають повноважень перевіряти документи громадян – вручення повісток ними є незаконним

Наказом військового коменданта встановлюється перелік осіб, які мають право перевіряти документи під час патрулювання. Це завдання покладено на співробітників українських силових структур, поліції та Збройних сил України. Відповідно, територіальні центри комплектації та соціальної підтримки як орган військового управління і структурний підрозділ ЗСУ також залучаються до патрулювання з правом перевіряти документи у громадян.

Виписана “на коліні” повістка – недійсна

Працівники ТЦК можуть вручити повістку в будь-якому місці – на вулиці, на роботі та навіть в оселях українців. Тому що у законодавстві України не вказано, де саме можна її вручати.

 

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.