Мобілізація в Україні: у вишах вистежуватимуть студентів-ухилянтів

Після повномасштабного вторгнення в Україні збільшилась кількість людей, які почали вступати у вищі навчальні заклади (ВНЗ). Адже навчання у ВНЗ дає право на відстрочку від військової служби.

Скільки дорослих студентів з’явилося за останні два роки.

У Міністерстві освіти дали вікову статистику студентів, які почали вступати в ВНЗ після 20 років. Традиційно першокурсники мають вік від 17 до 18 років. У 2021 році близько 60 тисяч студентів вступили у ВНЗ, які ще не мали 20 років.

Проте у 2022 – 2023 році таким студентам почали складати конкуренцію старша категорія чоловіків. Сьогодні в Міністерстві освіти нараховують понад 130 тисяч студентів, які старше за 20 років, а саме:

  • 20-29 років – 76 040 осіб
  • 30-39 років – 43 722 особи
  • 40+ років – 20 728 осіб

Варто зазначити, що в попередні роки ці показники були значно меншими, особливо для студентів 30 та 40 років. У 2021 році кількість студентів у цій віковій категорії становила:

  • 30-39 років – 2178;
  • 40+ років – 883;

Таким чином, ми бачимо значне зростання студентів, яким далеко за 20 років. Всі ці чоловіки вступають на платне навчання. Вікових абітурієнтів не лякає ціна за навчання, яке значно виросло. Вимоги до вступу нескладні, зазвичай достатньо співбесіди або мотиваційного листа.

Університети мають значну свободу у збільшенні кількості місць для студентів, які готові платити за навчання. Тому за 2023 рік ВНЗ отримали великі прибутки від студентів старше 20 років, понад 2,6 мільярда гривень.

Як у Верховній Раді планують боротися зі студентами старшого віку

На сайті Верховної ради зареєстровано Законопроект, який скасовує броню для чоловіків, які здобувають другу вищу освіту.

Поки його не прийняли, але багато депутатів уже висловили бажання проголосувати за нього. Таким чином, вони вважають, що чоловікам уже не вийде ухилитися від армії за допомогою навчання у ВНЗ.

Також у ВНЗ де різко зросла кількість вступників 30-50 років, будуть додаткові перевірки Державною службою якості освіти.

Нагадуємо, що в Міністерстві охорони здоров’я скоротили проходження ВЛК до мінімуму. Тепер від повістки до мобілізації тепер буде декілька днів.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.