Повістки у “Дії, перетин кордону за гроші, на війну з роботи: що фейк, а що правда

В соціальних мережах зараз дуже багато різної інформації щодо мобілізації, яка суперечить одна одній. Тому ми з вами розберемо в цій статті, що фейк, а що дійсно правда.

Повістки в “Дії”

Минулого тижня ширилося багато інформації, що повістки все-таки планують вручати за допомогою додатку “Дія”

Однак директор із розвитку цифрових послуг України Мстислав Банік повідомив, що дана інформація є неправдивою.

За допомогою програми “Дія” можна буде перевірити, чи є військовозобов’язана особа в електронному реєстрі “Оберіг”, але це не означатиме, що повістки будуть вручати через додаток.

Також Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що навіть розробка такого сервісу не планується в додатку “Дія”.

Чи дозволять чоловікам виїжджати за кордон за гроші

Найближчим часом уряд розгляне  законопроект №8029 “Про порядок виїзду з України та в’їзду в Україну громадян України”.

Про що йдеться в законопроекті

В законопроекті йдеться, що чоловіки, які захочуть виїхати в країни Європи, можуть це зробити, але при цьому вони повинні фінансово підтримувати Збройні сили України.

Для перетину кордону чоловікам необхідно отримати документальну згоду на виїзд за кордон від ТЦК.

Також, чоловік повинен відкрити рахунок в банку з мінімальним внеском 13420 гривень і за кожен місяць, який він перебуває за кордон сплачувати добровільний внесок в сумі 2698 гривень. Кошти будуть перераховані на спеціальний рахунок чоловіка з подальшим перерахуванням їх на ЗСУ.

Чи можливо, що такий закон приймуть

Військовий юрист Руслан Ткаченко вважає, що це піар політиків. Подібні закони неодноразово виносилися на розгляд народних обранців.

Цей законопроект – це піар для політиків. Зараз багато військових говорять про проблему неукомплектованості армії. Якщо цей законопроект приймуть, скільки людей захоче виїхати з країни? У нашій юридичній спільноті такий законопроект називають – Мертвонародженим. Це той який є, але його ніколи не приймуть” – розповів адвокат.

Повістки на роботі та зміни у ВЛК

Державна податкова служба почала обмін даними з електронним реєстром військовозобов’язаних. Про це заявили в Міністерстві оборони, коли 18 жовтня набув чинності наказ № 494/446.

Згідно з наказом, Державна податкова служба України має протягом 90 днів надати всю інформацію про чоловіків до електронного реєстру призовників.

Тому, якщо особа офіційно працює, але не перебуває на військовому обліку, то ТЦК може звернутися безпосередньо до підприємства з проханням надати повну інформацію про чоловіка та повідомити його, що він повинен стати на військовий облік.

Також нагадуємо, що в Міністерстві охорони здоров’я скоротили проходження ВЛК до мінімуму. Тепер військовозобов’язаний буде проходити медкомісію всього за 4 дні.

Варто зазначити, що МОЗ скоротило термін проходження ВЛК згідно з рішенням РНБО, яке набрало чинності указом Президента України. Зміни передбачають встановлення чітких строків проведення досліджень і медоглядів військовозобов’язаних.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.