Чи потрібно відключати Bluetooth та Wi-Fi і чи смартфон працюватиме довше

Якщо вимкнути Bluetooth та Wi-Fi під час коли вони не використовуються, смартфон працюватиме довше? Мабуть так. Але ж для позиціонування система Android використовуватиме тільки мобільний інтернет, який витрачає ще більше енергії. Загалом мені стало цікаво як справи насправді і я підготував невелике дослідження, про яке поспішаю розповісти. Крім сухих цифр, я також поділюся парою налаштувань, які помітно спрощують використання смартфона.

Почнемо.
Наші читачі знають, що замість тисячі слів я волію використовувати факти. Тому на графіках нижче я зібрав отримані дані у зручний формат.

Але спочатку коротко повідомлю про те, як проводився мій невеликий експеримент.

На пару днів взяв на роботі два однакові смартфони (Poco F5). На одному (крім моб.інтернету) я активував Wi-Fi, Bluetooth та NFC (без підключення), а на другому працював лише інтернет із сім-карти.


Яскравість екрана була однаковою, стандартні параметри системи не змінював. Тільки вимкнув рекомендації MIUI.
Тест починав із 50% заряду батареї, щоб різниця була краще помітна.
Як ви бачите, єдиний час, коли смартфон з вимкненим Bluetooth витрачав більше енергії, був у момент коли гаджет просто лежав із увімкненим екраном.

Пояснюється це тим, що система завантажувала фонові процеси, які найчастіше використовували мобільний інтернет, на смартфоні з відключеним Bluetooth модулем.

А що щодо Wi-Fi?
Картина повністю протилежна і “довгограючий” сценарій використання виявити не важко.

Спочатку я припускав, що Wi-Fi витрачатиме більше енергії на пошук мереж, але виявилося, що це не так (тест проводив 3 рази).

Таким чином, відключення Bluetooth має сенс, а ось Wi-Fi вигідніше не відключати. Але тут є одна хитрість. Якщо ваш роутер працює у двох діапазонах, потрібно вимкнути автопідключення до однієї із частот. При втраті з’єднання смартфон не намагатиметься здійснити підключення до інших мереж, а значить не витрачатиме на це заряд батареї, адже з усіх доступних він завжди вибирає крапку з найкращим сигналом.

І якщо вже мова зайшла про різні підключення, то вам невеликий спойлер (залишіть відгук якщо цікаво).

Працюю над статтею, яка розповість як налаштувати автоматизацію щоб:

  • Коли смартфон відключається від Wi-Fi, вмикався мобільний інтернет.
  • Коли смартфон підключається до Wi-Fi, мобільний інтернет вимикався.

Це дозволяє заощадити значну кількість заряду батареї, а поки що пропоную простіший спосіб. Якщо у вас смартфон Xiaomi, відкрийте меню віджетів та перемістіть усі перемикачі бездротових мереж на робочий стіл. Після цього створіть смарт-папку та встановіть потрібний розмір. Це дозволить без відкриття папки вмикати та вимикати будь-які бездротові з’єднання в одне натискання.

Розкажіть ви відключаєте ви Wi-Fi, Bluetooth і NFC на своєму смартфоні, коли вони не потрібні?

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.