Українці можуть підвищити свою пенсію в 1,5 рази: що для цього потрібно зробити

Розрахункова пенсія українців може стати в півтора рази вищою без придбання додаткового стажу чи ЄСВ, проте для цього треба виконати одну умову. Киянка звернулася в Пенсійний фонд України із питанням, у вересні їй має виповнитись 60 років, проте вона планує відмовитись від пенсії і продовжити працювати.

Якщо відстрочити вихід на заслужений відпочинок, то на скільки тоді збільшиться пенсія?” – Запитала пенсіонерка

На що в ПФУ відповіли, що у випадку, коли громадяни, які після 60 років відмовляються від пенсії і продовжують працювати та отримувати зарплату, з кожним додатково пропрацьованим місяцем їхня відкладена пенсія буде приростати.

Якщо громадянин додатково працював менше 60 місяців, то за кожен місяць йому буде додаватись до пенсії 0,5% від розрахункової пенсії. Якщо ж додатково працювати більше 60 місяців, то за кожен такий місяць ПФУ додасть по 0,75% до пенсії.

Наприклад, якщо працювати 3 роки (36 місяців) після досягнення 60-річного віку, то пенсія зросте на 18% (0,5%×36=18%). І працюючи 6 років (72 місяці) можна буде додати до розрахункової пенсії 54%, адже 0,75%×72=54%.

Проте обов’язковою умовою в цьому випадку є відмова від пенсії на період, протягом якого громадянин працюватимете. Також слід попередньо подати заяву до ПФУ про те, що ви відмовляєтесь від пенсії на час, коли працюватимете, інакше Фонд може призначити її автоматично.

Проте пенсія щорічно індексується із врахуванням інфляції. Тому ніхто не дає гарантії, що за 6 років, індексована пенсія не зросте в 1,5 рази в порівнянні з розрахунковою. При цьому пенсіонер може не відмовлятись від виплати. І перш ніж приймати радикальне рішення варто ретельно все обдумати.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.