Допомогу із безробіття можна оформити в Дії

Українцям продовжують нараховувати соціальні виплати, зокрема і допомогу по безробіттю.

Безробітними вважаються громадяни віком від 15 до 70 років, які через відсутність роботи не мають  заробітку чи інших, передбачених законом доходів, що слугували б джерелом існування.

Набути статусу безробітного можуть:

·         громадяни працездатного віку до призначення пенсії (за віком, за вислугу років чи на пільгових умовах), які через відсутність роботи не мають заробітку, але готові і здатні до роботи;

·         громадяни з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку і отримують пенсію по інвалідності чи соціальну допомогу;

·         громадяни молодше 16 років, які були звільнені з роботи через зміни в організації виробництва і праці, зокрема через припинення чи перепрофілювання підприємства, установи та організації, скорочення чисельності (штату) працівників;

·         одинока мати/батько, яка/який доглядає за дитиною з інвалідністю та один з батьків, прийомних батьків, батьків-вихователів дитячого будинку сімейного типу, усиновлень, опікун, піклувальник дитини з інвалідністю підгрупи А, які мають право на призначення надбавки на догляд за дитиною.

Отримати статус безробітного можуть вищеперераховані особи після подання особистої заяви.

Як оформити статус безробітного

Для отримання допомоги по безробіттю потрібно заповнити онлайн заяву на сайті Портал Дія. Особи, що перебувають на тимчасово окупованій території чи на території, де ведуться бойові дії, статус безробітного можна оформити через  “Дію”, вебсайт Державної служби зайнятості чи чат-бот Державної служби зайнятості в Телеграмі або Вайбері.

Розмір і тривалість виплат

Загалом допомогу по безробіттю для застрахованих осіб мають виплачувати не більше 360 календарних днів, а для осіб передпенсійного віку – не довше 720 днів, протягом 2 років з дня призначення виплати.

Розмір самої виплати визначається у відсотках до середньої зарплати (доходу) і в залежності від страхового стажу. Проте допомога має бути не нижчою від мінімального розміру допомоги по безробіттю, встановленого правлінням Фонду для безробітних:

до 3 років – 50%;

3-6 років – 55%;

6-12 років – 60%;

12-18 років – 65%;

18-24 роки – 70%;

24-30 років – 75%;

більше 30 років – 80%.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.