Шахраї крадуть телефонні номери українців: Приват24 під загрозою

Якщо шахраям вдасться отримати ваш фінансовий номер телефону, ваш банківський рахунок стане мішенню для шахраїв. Для цього їм не потрібно викрадати смартфон, достатньо просто перевипустити SIM-карту.

Кіберполіція розповідає, як шахраї це роблять і що можна зробити, щоб протистояти цим спробам.

Як працює схема ?

Шахраї отримують доступ до фінансового номера, який прив’язаний до інтернет-банкінгу, а потім знімають кошти з банківських рахунків. Щоб вкрасти ваш номер, шахраям іноді достатньо відновити нібито втрачену SIM-карту, представившись власником телефону та попросивши мобільного оператора замінити її на нову.

Здається, що таке важко зробити, але шахраї винахідливі і знають, яку інформацію потрібно надати оператору, щоб той дав доступ до номера.

Для здійснення заміни необхідно назвати оператору останні вхідні чи вихідні дзвінки та суму останнього поповнення рахунку.

Тому шахраї починають телефонувати з різних номерів жертві та просять набрати на інший мобільний номер. Також вони можуть володіти інформацією про вас, тому звертатися будуть за іменем, після чого жертва втрачає пильність. Потім шахраї поповнюють рахунок невеликою сумою і таким чином у них є вся інформація, яка потрібна для того, щоб оператор перевипустив SIM-карту з вашим номером.

«Якщо ви помітили будь-які підозрілі ознаки, негайно повідомте свого оператора мобільного зв’язку… Злочинці використовують віддалену заміну SIM-карти, щоб отримати доступ до фінансового номера, а потім привласнюють кошти з вашого банківського рахунку», — заявили в кіберполіції.

Що не слід робити власнику телефону?
Запам’ятайте кілька простих рекомендацій:

– Не поспішайте набирати номери, які вам нав’язують і які вам не були потрібні 5 хвилин тому;
– Забороніть віддалену заміну SIM-картки (для цього потрібно звернутися до мобільного оператора);
– Перейдіть на контрактне обслуговування;
– Користуйтеся лише офіційним додатком свого банку та не здійснюйте платежі з чужого смартфона, комп’ютера чи планшета;
– Регулярно перевіряйте свою історію транзакцій.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.