Міністерство економіки України проведе масові перевірки безробітних

Міністерство економіки України планує провести масові перевірки обґрунтованості виплат безробітним. Моніторинг дотримання виплат по безробіттю діяв і раніше, але тепер механізм вирішили вдосконалити. Мінекономіки винесло на громадське обговорення проект наказу про внесення змін до порядку перевірок виплат безробітним. У проекті наказу пропонується залучати прикордонників до розслідувань і запитувати дані з інших держав.

Це зроблено для того, щоб українці, які отримують допомогу по безробіттю і виїхавши до Європи на роботу не змогли зберегти за собою виплати.

В описі проекту зазначено, що він розроблений за дорученням прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Визначено механізм розслідування страхових випадків та ефективності виплати грошового забезпечення, зокрема:

Порядок перевірки страхувальника, роботодавця або ФОП як страхувальника у разі виявлення невідповідності даних;
Процедури звірки/перевірки інформації, поданої безробітними;
Процедури обміну даними між Національним центром зайнятості, Мін’юстом, Мінфіном, ПФУ, ДПС та Держприкордонслужбою;
Складання акта за наслідками проведення перевірки.

Очікується, що страхувальники будуть проходити регулярні та періодичні перевірки, якщо це необхідно. Якщо виявиться, що безробітний порушив правила отримання допомоги, він може втратити свій статус. У цьому випадку він буде зобов’язаний повернути отриману з бюджету допомогу.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.