У кого з українців можуть скоротити пенсії до 50 відсотків

Декому з громадян України можуть скоротити пенсію до 50%. Такі впровадження торкнуться боржників, які мають виконавче провадження про стягнення заборгованості. Для початку зазначимо, що під стягнення можуть підлягати будь-які доходи боржника, в тому числі пенсія, зарплата та інші грошові надходження. Таким чином, якщо боржник немає коштів на банківських рахунках та не володіє ніяким майном, яке могло б піти на погашення боргу, то в такому випадку під стягнення підлягатиме частина щомісячних виплат.

Таке скорочення пенсії не буде здійснюватися за власним бажанням виконавчих органів, а визначатиметься в рамках визначених законом відсотків. Навіть якщо на боржника накладено декілька проваджень, все одно, стягнення не можуть перевищувати половини щомісячної виплати (пенсії, зарплати чи інших надходжень).

Скоротити пенсію до 50% можуть, якщо:

·         пенсіонер заборгував аліменти;

·         суд призначив відшкодування збитків, завданих через розкрадання майна підприємства, організації чи установи;

·         пенсіонер повинен відшкодувати збитки, завдані каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров’я, або у зв’язку зі смертю потерпілого;

·         для повернення переплачених сум зарплати в передбачених законом випадках.

В інших випадках, стягнення не мають перевищувати 20% від щомісячної виплати – пенсії чи зарплати.

Стягнення у розмірі 70% від виплати, як пояснили у Мін’юсті, може бути лише в тому випадку, коли боржник відбуває покарання у виді виправних робіт, а стягнення накладено за несплату аліментів на неповнолітніх дітей. У цьому випадку із зарплати можуть вираховувати до 70%. А у злісних боржників, навіть попри дію військового стану, можуть вилучати авто чи квартиру.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.