Українці можуть зіткнутися з певними проблемами з документи в «Дії»

Відповідно до закону, ухваленого в 2019 році, посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію ТЗ можна пред’являти в електронному вигляді, а не тільки в паперовому. Проте є випадки, коли у водіїв виникали проблеми через застосунок «Дія».

В лютому цього року, патрульні поліцейські Одеси склали на водія Ford Transit адмінпротокол за ч. 1 ст. 126 КУпАП оскільки водій не надав свідоцтво про реєстрацію машини. Водія оштрафували на 425 грн.

Проте водій вирішив оскаржити рішення правоохоронців у суді. Зокрема він заявив, що намагався показати документ поліцейським у «Дії», проте його не виявилося в застосунку. Також водій надав суду роздруковане листування зі службою підтримки порталу, де зазначалось, що в той момент спостерігались певні «особливості роботи реєстру посвідчень водія та техпаспортів» через що документ міг зникнути чи не підтягуватися у застосунку.

Позов водія задовільнили в повному обсязі в суді першої інстанції. Проте Департамент патрульної поліції Одещини подав апеляцію на рішення суду.

“Отже, поліцейські не мають штрафувати водіїв за те, що «Дія» з технічних питань може не підтягувати документи. Але як правоохоронцям переконатися, що документи справді існують, адже законом не передбачено, що поліцейські можуть самостійно перевіряти наявність у водіїв електронної версії посвідчення водія чи техпаспорту?” – прокоментували в Департаменті поліції Одещини.

Нагадаємо, що з вересня 2023 року водії зможуть продавати та купувати машини через застосунок «Дія», а також розмитнювати авто на іноземній реєстрації. Проте, поки не зрозуміло, за якою формулою буде проводитись розмитнення.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.