Чи можна знімати на відео працівників ТЦК під час вручення повістки

Є чітка заборона на відеозйомку військових, їхнього місця розташування, техніки та її переміщення, роботи ППО. Проте, з словами адвокатів, до цього переліку не включено роботу працівників ТЦК, тим більше якщо мова йде про їхню діяльність в громадських місцях.

Часто при врученні повісток працівниками ТЦК та СП (нова назва військкоматів), громадянам забороняють знімати цей процес на відео, аргументуючи це військовим станом та забороною знімати військовослужбовців.

Але адвокат Роман Сімутін на своєму YouTube-каналі розповів детально про це. Зокрема він рекомендує фіксувати на відео момент вручення повісток на власний телефон, адже це дозволить отримати докази у випадку правопорушень працівниками ТЦК. Звичайно, військкоми можуть забороняти це робити, але насправді це вони не мають права знімати вас і спочатку мають питати дозвіл на відеозйомку.

Про те ж саме на власному YouTube-каналі говорить і адвокатка Віра Тарасенко. За її словами , якщо військові чи поліція вас зупиняють, звинувачують, вручають повістку, погрожують або насильно тягнуть у військкомат, це потрібно знімати і фіксувати. Тарасенко зазначає, що у відповідності до статті 307 ЦК України, фізичну особу можна знімати на фото чи відео лише за її згоди, але ця згода вважається наданою, якщо зйомка проводиться в публічних місцях, на вулицях, зборах і т.д. До того ж, військкоми та поліцейські є суб’єктами владних повноважень, тому положення про конфіденційність (на яке вони часто посилаються) на них не поширюються.

Чи можуть працівники ТЦК знімати вас на відео

Трапляється, що поліцейські, які супроводжують військкомів, вмикають бодікамери для відеофіксації та підтвердження факту вручення повістки в суді. Та насправді у залі суду можуть показувати обрізані уривки, а поза кадром, тобто вирізаними, залишаються застосування сили та погрози, які використовували поліція чи працівники ТЦК. До того ж, застосування бодікармер нічим не регламентоване і не зовсім є законним. Тому адвокат Роман Сімутін наполегливо рекомендує знімати на відео повністю все спілкування із представниками поліції та ТЦК.

«Використання натільних камер представниками TЦК не підлягає жодному регулюванню, тобто є незаконним. Також для свого захисту знімайте роботу ТЦК на свій мобільний телефон, адже якщо до вас буде прийнята фізична сила, що в нашій країні не рідкість, ви зможете притягнути до відповідальності робітників ТЦК», – сказав адвокат.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.