Названі умови, коли ваші перекази з карти на карту Приватбанку і Монобанку викликають підозру

Останнім часом укоренилася думка, що переводити гроші з карти на карту загрожує неприємностями. Тим часом банкам вигідна активність клієнтів, тому подібні побоювання не завжди мають під собою підстави, вважають експерти.

Справа в тому, що ліміти для фізичних осіб встановлюють банки, які випускають картки. Допустимі максимальні суми залежать від статусу користувача та його «пластика».

«Щодо таких переказів не виникає і податкових наслідків. Винятком є той випадок, якщо податковий орган доведе, що переказана сума є доходом громадянина та підлягає оподаткуванню. Але це зовсім інша історія», – уточнив представник банку.

Банки дійсно зобов’язані суворо контролювати рух безготівкових коштів громадян, але лише у певних випадках:

якщо фізичних осіб — платників або одержувачів насторожливо багато (більше 10 на день, 50 на місяць тощо) або відбувається надто активне переміщення коштів (від 30 операцій на добу);
коли надто великі обсяги списаних чи зарахованих грошей (не менше 100 тисяч грн на день);
якщо між зарахуваннями проходить підозріло мало часу (максимум 1 хвилина);
коли на банківському рахунку наприкінці дня залишається лише 10% середньоденного обсягу операцій, або навіть менше.
Всі ці вимоги продиктовані боротьбою з ухиленням від податків та з легалізацією (відмиванням) доходів, отриманих злочинним шляхом.

До рядового клієнта, який робить добре якщо 7-8 некапітальних переказів на добу, та й то не щодня, таке не стосується. Отже, він навряд чи потрапить у поле зору банку, контрольних та правоохоронних органів. Досить просто не забувати, що будь-яка операція відображається в системі банку та запис не знищується жодними методами.

Що не треба писати в коментарях до платежу

Більшість банків надають можливість залишати до переказів коментарі. Такий сервіс теж вселяє в користувачів невпевненість та сумніви. Вони часто пишуть за квартиру, за уроки, за екскурсію, щоб внести ясність для кінцевого одержувача, при цьому тримаючи в голові думку про контроль, наприклад, з боку податкових органів.

У подібних ситуаціях цілком допустимо не залишати жодних коментарів. Відправнику взагалі нічого не загрожує, а ось тим, хто має дохід від своєї нерухомості чи заробляє платними послугами, приховати прибуток все одно не вдасться. Факти отримання додаткових грошей доведені показаннями свідків, умовами договорів, регулярністю платежів, попередив працівник банку.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.