Топ українських схем шахраїв у 2023 році: банки, “Дія” і Viber

Важко уявити сучасну людину без мобільного телефону. За допомогою мобільного телефону можна, не виходячи з дому, робити замовлення в інтернет-магазинах і кав’ярнях, оплачувати комунальні послуги, оформляти соціальну допомогу, оформляти сертифікати. Але, крім цього, телефон також дає можливість шахраям обманювати громадян. У цій статті ми розповімо вам про типи мобільного шахрайства та про те, як від них захиститися.

Поговоримо про три основні сценарії, які залишаються популярними у 2023 році.

Дзвінки від імені працівників банків

Якщо ви думаєте, що ця схема стара, як світ, то ви помиляєтеся, адже шахраї досі успішно її використовують. Навіть люди, які знайому з таким методом шахрайства не можуть впоратися зі своїми емоціями і страхом втратити гроші, тому продовжують спілкуватися зі злочинцями.

Шахраї примудрилися вигадати різні варіації цієї схеми, що ускладнює вичислити шахрая на тому боці телефону. Якщо здебільшого шахраї залякують жертву «підозрілою активністю» на картці, то інші варіанти можуть завести жертву в оману. Шахраї можуть повідомити, що ваш онлайн-банк пробують зламати і просять повідомити не дані картки(що про цей вид шахрайства всі прекрасно знають), а код з смс-повідомлення або пароль і логін банківського акаунту.

Також, шахраї повідомляють про спроби перевести великі суми з рахунків жертв. Якщо вона хоче відмінити переказ, то їй потрібно надати дані картки або секретний код, який надійде у текстовому повідомленні.

Одна з найпопулярніших схем у 2023 році, це коли вам надійшла пластикова картка від банку, шахраї можуть зателефонувати та запропонувати її активувати – при цьому реквізити картки жертви викрадаються.

Дзвінки від імені державних органів влади

Також популярні схеми, в яких шахраями виступають працівники державних установ: поліції, СБУ, прокуратури, слідчих комітетів тощо. Незалежно від назви посади шахрайство працює таким чином: невідомі особи повідомляють жертвам, що гроші з їхніх банківських карток можуть бути викрадені, а потім пропонують зняти їх і перевести на безпечний рахунок.

Шахраї часто працюють у командах: телефонують спочатку в правоохоронні органи, потім у банки чи навіть НБУ. Під час розмови шахраї використовували авторитет перерахованих посад, щоб чинити тиск та погрожуючи серйозними наслідками у разі відмови. Як показує статистика, цього виявилося достатньо, щоб змусити обережних абонентів панікувати та перевести кошти зловмисникам.

Дзвінки від імені співробітників “Дії”
Багато абонентів довіряють не лише поліцейським, а й сервісу “Дія”. Тому шахраї стали частіше телефонувати від його імені. Головним завданням шахраїв зазвичай є отримання доступу до облікового запису жертви. Для цього шахраї повідомляють про злом облікових записів абонентів і вимагають передати їм файловий ключ.

Також варто згадати про такий тренд шахраїв, як дзвонити через месенджер. Зловмисники все частіше дзвонять через WhatsApp і Viber, видаючи себе за співробітників банків, поліції та інших державних установ. Часто шахраї підкріплюють свою «позицію» візуально: як фото профілю, невідомі можуть розмістити логотип банку та символ правоохоронного органу.

Важливо пам’ятати, що справжні працівники поліції чи банків не телефонують через месенджери. Тому будь-які дзвінки, зроблені від їх імені в Viber, повинні негайно припинятися – шахраї напевно будуть на іншому кінці дроту.

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.