Українцям дозволять оформити пенсію раніш: кому пощастить

Надійшла інформація, що деякі громадяни зможуть достроково отримати пенсію. Це буде залежати від їх зарплати та кількості років стажу. Як ви знаєте, в нашій країні пенсійний вік становить 60 років. До цього року українці мають мати певну к-сть стажу (станом на 2023 рік це 30 років).

До 60 років на пенсію зможуть вийти громадяни, які:

  • за пільговими умовами – громадяни, які працювали на шкідливих виробництвах та в тяжких умовах (частина 1-3 статті 114 Закону України про пенсійне страхування);
  • достроково – учасники бойових дій, інваліди війни, члени родин загиблих військовослужбовців, матері дітей-інвалідів та багатодітні матері, громадяни, яких скоротили менш ніж за 1,5 роки до досягнення пенсійного віку та інші українці з особливим статусом (стаття 115 Закону України про пенсійне страхування);
  • зі зниженням пенсійного віку – ліквідатори та постраждалі від Чорнобильської катастрофи (стаття 55 Закону України про статус та соцзахист громадян, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС).

Пенсія в таких випадках буде щалежаьт від розміру зарплати та страхового стажу. Є такі громадяни, які навпаки не зможуть вийти на пенсію навіть тоді, коли їм виповниться 60 років. Коли такі громадяни не виконали вимоги по стажу, то пенсія оформлюється в 63 або 65 років.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.