В Україні розпочався «банкопад»: які банки можуть закритися у 2023 році

Багато українців переймаються за свої гроші, адже війна негативно вплинула на всю банківську сферу. Існує ризик, що вже цього року деякі фінансові установи припинять свою роботу. Експерти поділились своїми думками та повідомили українцям чи варто перейматись.

Вже за два місяці цього року закрилось два банки — Айбокс Банк та Форвард Банк. НБУ ліквідував першу фін.установу за систематичні порушення вимог щодо запобігання відмиванню доходів. Інший банк визнали неплатоспроможним, тим паче, його власник є росіянин Рустам Таріко. Близько 10 інших банків перебувають на межі банкрутства. Причина — проблеми із прибутковістю.

Ситуацію загострило те, що під час війни знизилась кредитоспроможність українців.  Відсоток невиплачених кредитів за останній рік зріс до 38% незважаючи на те, що банки на початку війни зменшили кредитні ліміти. Першими розваляться банки, які заробляють тіньовому ринку. Кількість таких фін.установ на сьогоднішній день становить близько 9.

Попри ризики українцям не варто хвилюватися за свої заощадження. Річ у тім, що під час війни діє 100% гарантування вкладів.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.