Безробітні українці можуть отримувати допомогу по 3350 гривень щомісяця: як оформити

Українцям повідомили, які громадяни зможуть отримувати  допомогу по частковому безробіттю. В мережі серед громадян з’явились безліч питань, наприклад:

“Добрий день! Працюю офіціантом у Чернігові. Частину нашого приміщення було пошкоджено внаслідок збройної агресії росії. Війна та зниження кількості клієнтів призвели до переведення колективу на 0,25 ставки. Заробітку взагалі не вистачає…” Чи маю я право на отримання допомоги з часткового безробіття?”

Громадяну відповіли, що відповідно до Постанови Уряду від 21.06.2022 № 702 допомога з часткового безробіття може надаватися працівникам та ФОП у разі втрати частини заробітку (доходу) у зв’язку із зупинкою (скороченням) виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг з причин:

  • економічного чи технологічного характеру;
  • виникнення надзвичайної ситуації;
  • запровадження надзвичайного чи військового стану;
  • встановлення карантину.

Отже, зупинення діяльності не повинно мати сезонний характер або організаційно-виробничі причини.

  • для працівників призупинення (скороченням) діяльності має охопити не менше 20% чисельності працівників роботодавця за умови, що рівень скорочення тривалості робочого часу та заробітної плати становить 30% та більше на місяць;
  • для ФОП рівень скорочення тривалості робочого дня та доходу ФОП становить 30% і більше на місяць;
  • роботодавець, у т.ч. ФОП, за останні 6 місяців до місяця, в якому відбулася зупинка (скорочення) діяльності, має сплатити заробітну плату та сплатити єдиний та страхові внески за кожного працівника, а у разі відсутності працівників – ЄСВ “за себе”. Якщо була пільга щодо сплати ЄСВ, то враховується 180 календарних днів ДО такого пільгового періоду;

Допомога виплачується в наступних випадках, якщо роботодавець є:

  • органом структурі державної влади;
  • органом місцевого самоврядування;
  • закладом, установою, організацією, що повністю утримуються за рахунок державного або місцевого бюджету;

Зазначений вид підтримки надається на період скорочення або зупинення діяльності, але сумарно не більше ніж на 180 календарних днів протягом 36 місяців з дня скорочення чи зупинення діяльності. Щоб отримати допомогу, роботодавець чи ФОП повинен звернутися до центру зайнятості за місцем господарської діяльності. Заяву необхідно надіслати не пізніше ніж за 90 календарних днів від дати скорочення або припинення виробництва.

 

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.