WhatsApp принизив Telegram за слабкий захист

Генеральний директор WhatsApp Вілл Кеткарт зробив несподівану заяву, в якій розкритикував Telegram за проблеми із захистом даних. Іронічно, що раніше Павло Дуров кілька разів висував аналогічні претензії до «зеленого» додатка, звинувачуючи його розробників приблизно в тому ж.

В інтерв’ю журналістам Wired Кеткарт зазначив, що Telegram, на відміну від WhatsApp, не пропонує наскрізне шифрування E2EE у чатах та діалогах за замовчуванням. І хоча користувачі мають можливість розпочати «секретний» чат, використовуваний ним протокол захисту не проходить незалежну перевірку. За словами глави WhatsApp, деякі ентузіасти помічали “дивну” поведінку таких чатів, що може свідчити про ризик витоку даних без відома користувача.

Ще однією слабкою стороною застосування конкурента Кеткарт назвав роботу функції геолокації. Він заявив, що донедавна можна було визначити місце розташування будь-якого користувача Telegram у радіусі трьох кілометрів, якщо він нещодавно дозволив відстеження своєї геопозиції.

Представники Telegram не залишилися в боргу, заявивши, що згадку E2EE як перевагу WhatsApp можна розглядати як маркетинговий прийом. Зрештою, резервну копію листування додаток зберігає в Google Drive, що робить шифрування марним.

«Якщо діалог з вашим співрозмовником по WhatsApp копіюється на Google Drive, компанія має доступ до цих повідомлень, як і будь-який уряд, який запитує ці дані у Google. Отже, E2E-шифрування включено до WhatsApp за замовчуванням, але відразу відключається. І ви ніяк не можете сказати, чи ваші друзі використовують ці резервні копії чи ні», — зазначили в Telegram.

У свою чергу Кеткарт визнав, що використання WhatsApp — не найкращий спосіб збереження анонімності. Користувачам, які максимально опікуються конфіденційністю, він порекомендував месенджер Signal, який назвав «найзахищенішим засобом зв’язку серед усіх додатків для смартфонів».

Facebook Comments
Головний редактор:
Leave a Comment

This website uses cookies.