Пенсіонерам розповіли коли пройде підвищення пенсій і кому не підвищать

Як ви знаєте, наступного місяця в країні буде проведена індексація пенсійних виплат. Детальною інформацією поділилась  заступниця голови правління Пенсійного фонду України (ПФУ) Ірина Ковпашко. За її словами, в середньому розмір виплат збільшиться на 5%. Але підвищення будуть  масові та індивідуальні.

Індивідуальний перерахунки пенсії будуть пов’язані з конкретним громадяном після його звернення. Наприклад, після досягнння 60 роківта наявності додаткового стажу. Такі підвищення зможуть отримати громадяни, які стали почесним донором та мають відповідне посвідчення. Також індивідуальна індексація проводиться, якщо пенсіонер має державну нагороду і має право на пенсію за особливі заслуги.

“Такі перерахунки проводилися й у попередні роки та плануються у 2023 році”, – пояснила заступниця.

Масовий перерахунок буде проводитись без звернень громадян. Його щорічно проводять з 1 березня. Підвищення отримають громадяни:

  • з інвалідності;
  • По віку;
  • з вислуги років;
  • за втратою годувальника.

Крім того, буде переглянуто мінімальні страхові виплати для чорнобильців з інвалідністю та ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Розміри таких виплат повторяти становити розмірам середньої заробітної плати за 2022 рік. Минулого року даний показник становив 13 387,48 грн.

Підвищення не отримають громадяни зі спеціальними виплатами: вчені, військовослужбовці, держслужбовці тощо. Їх планують проіндексувати вже після скасування воєнного стану в Україні.

“Уряд прийняв відповідну постанову, але з чинності вона набуде наступного місяця після закінчення військового стану. Тобто ми очікуємо, що завершиться військовий стан і з першого числа наступного місяця мають бути проіндексовані пенсії”, – заявила Ковпашко.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.